Οι ευρωπαϊκοί ενεργειακοί κολοσσοί Shell και BP συνεχίζουν να εστιάζουν στις παραδοσιακές δραστηριότητές τους, ενώ οι επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια προχωρούν με αργούς ρυθμούς. Τα βιοκαύσιμα, τα οποία θεωρήθηκαν ως μια πολλά υποσχόμενη πράσινη επένδυση, αποδεικνύονται τώρα μια απογοήτευση, οδηγώντας τις δύο εταιρείες να αναζητήσουν λύσεις στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), ένα παλιό αλλά αξιόπιστο μέσο για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Παρά τις αρχικές προσδοκίες, η αγορά βιοκαυσίμων αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις. Η Shell υπέστη ζημία 780 εκατομμυρίων δολαρίων όταν ανέστειλε την κατασκευή ενός μεγάλου εργοστασίου βιοκαυσίμων στην Ολλανδία. Παράλληλα, η BP εγκατέλειψε τα σχέδια για δύο από τα πέντε προγραμματισμένα διυλιστήρια βιοκαυσίμων. Η υπερπροσφορά φθηνών βιοκαυσίμων, κυρίως από την Κίνα, καθώς και η χαλάρωση των κανόνων στη Φινλανδία και τη Σουηδία σχετικά με τα ανανεώσιμα καύσιμα, έχουν οδηγήσει σε πτώση των περιθωρίων κέρδους και έχουν αποθαρρύνει τις επενδύσεις.

Τα βιοκαύσιμα παραμένουν σημαντικά για τη μείωση των εκπομπών στον τομέα των μεταφορών, αλλά η επίτευξη κερδοφορίας βραχυπρόθεσμα φαίνεται δύσκολη. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, τα βιοκαύσιμα θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα εάν επιτευχθούν οι στόχοι μηδενικών εκπομπών, αλλά η αγορά τους πιθανόν θα υποφέρει από υπερπροσφορά μέχρι το 2027.

Εν τω μεταξύ, οι πρόσφατες επενδύσεις της Shell και της BP σε άλλες μορφές καθαρής ενέργειας, όπως τα υπεράκτια αιολικά πάρκα και οι σταθμοί υδρογόνου, έχουν επίσης αντιμετωπίσει προκλήσεις. Η Shell, για παράδειγμα, έκλεισε τους σταθμούς υδρογόνου στην Καλιφόρνια και πούλησε τις οικιακές ενεργειακές της δραστηριότητες στην Ευρώπη.

Αντίθετα, το LNG αναδεικνύεται ως η πιο αξιόπιστη λύση για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, διατηρώντας παράλληλα την ενεργειακή ασφάλεια. Ο διευθύνων σύμβουλος της Shell, Wael Sawan, τόνισε ότι η εταιρεία σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή LNG κατά 30% αυτή τη δεκαετία. Αντίστοιχα, η BP προγραμματίζει να δημιουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο LNG 30 εκατομμυρίων τόνων μέχρι το 2030.

Ωστόσο, η σημασία του LNG στη μετάβαση προς την πράσινη ενέργεια αμφισβητείται. Το μεθάνιο, ένα ισχυρό αέριο θερμοκηπίου, διαρρέει σε σημαντικές ποσότητες κατά την παραγωγή φυσικού αερίου, επηρεάζοντας αρνητικά το κλίμα. Παράλληλα, οι μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές LNG μπορεί να οδηγήσουν σε υπερπροσφορά, μειώνοντας τις τιμές και δυσκολεύοντας την κερδοφορία των παραγωγών.

Εν κατακλείδι, το LNG αποτελεί μια προσδοκώμενη λύση για την κερδοφορία και τις περιβαλλοντικές επιδόσεις των ενεργειακών κολοσσών, αλλά οι προκλήσεις στο μέλλον δεν μπορούν να αγνοηθούν.

Διαβάστε ακόμη