Η Βραζιλία έχει αναδειχθεί ως ο πιο πρόσφατος υποψήφιος για παγκόσμιες προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), καθώς η ξηρασία απειλεί την τεράστια υδροηλεκτρική παραγωγή της.

Το πολυπληθέστερο έθνος της Νότιας Αμερικής εξαρτάται συνήθως από την υδροηλεκτρική ενέργεια για την πλειονότητα των αναγκών του σε ηλεκτρική ενέργεια, αλλά στρέφεται στο φυσικό αέριο όταν η στάθμη των υδάτων πέφτει. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, η αναμενόμενη εισροή υγροποιημένου φυσικού αερίου τους επόμενους μήνες θα συσφίξει περαιτέρω την παγκόσμια αγορά του καυσίμου, καθώς η ζήτηση αυξάνεται από την Ασία έως τη Βόρεια Αφρική.

Οι προμηθευτές ενέργειας στη Βραζιλία, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής Petroleo Brasileiro SA, αναζητούν έξι φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου για παράδοση τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με εμπόρους με άμεση γνώση των πληροφοριών.

Αν και η κατάσταση δεν είναι τόσο κρίσιμη όσο το 2021, όταν μια σοβαρή ξηρασία ανάγκασε τη Βραζιλία να αγοράσει ποσότητες ρεκόρ υγροποιημένου φυσικού αερίου, οι αγορές θα συμπέσουν με την ισχυρή ζήτηση στην Ασία εν μέσω του πολύ ζεστού καλοκαιριού. Παράλληλα, η Αίγυπτος έχει αρχίσει να εισάγει το καύσιμο, και οι ανάγκες της Ευρώπης αυξήθηκαν μετά τη διακοπή των περισσότερων ροών μέσω αγωγών από τη Ρωσία.

Η άνοδος της παραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο στη Βραζιλία θα έχει άμεσο αντίκτυπο στους καταναλωτές και τις βιομηχανίες, αυξάνοντας τους λογαριασμούς για να ληφθεί υπόψη η μεγαλύτερη χρήση των θερμοηλεκτρικών μονάδων της χώρας.

«Λόγω των προβλημάτων με το νερό, βλέπουμε την ανάγκη για υψηλότερη παραγωγή με καύσιμο φυσικό αέριο στη Βραζιλία τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Χαβιέ Τόρο, ανώτερος διευθυντής ερευνών της Wood Mackenzie Ltd. «Ο βορράς αντιμετωπίζει ξηρασία και τα επίπεδα των υδροηλεκτρικών ταμιευτήρων μειώνονται σε όλη τη χώρα».

Η Εθνική Υπηρεσία Υδάτων και Υγιεινής της χώρας (ANA), δήλωσε στις 31 Ιουλίου ότι δύο ποταμοί στη λεκάνη του Αμαζονίου είχαν κρίσιμα χαμηλά επίπεδα νερού μετά από βροχοπτώσεις κάτω του μέσου όρου κατά την υγρή περίοδο. Ένας από αυτούς τους ποταμούς, ο Μαδέιρα, έχει δύο υδροηλεκτρικά έργα που είναι εκτεθειμένα στις συνθήκες ξηρασίας.

Διαβάστε ακόμη