Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου υποχώρησαν για δεύτερη ημέρα λόγω των ενδείξεων ότι το ρωσικό αέριο θα συνεχίσει να ρέει προς το παρόν μέσω της Ουκρανίας, επιβραδύνοντας τη βιασύνη προς τα ανοδικά στοιχήματα.

Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι – πρώτα στη Μέση Ανατολή και στη συνέχεια στην Ανατολική Ευρώπη – ταρακούνησαν την αγορά νωρίτερα αυτό το μήνα, αναγκάζοντας τους εμπόρους να αποκτήσουν προστασία έναντι υψηλότερων τιμών φυσικού αερίου. Ορισμένες από αυτές τις ανησυχίες έχουν αρχίσει να υποχωρούν, με τις τιμές να σταθεροποιούνται μετά από αύξηση 9% από τις αρχές Αυγούστου.

«Τώρα που η Ρωσία και η Ουκρανία δήλωσαν ότι θέλουν να συνεχίσουν τις ροές φυσικού αερίου, κάποια από τα ασφάλιστρα κινδύνου χαλαρώνουν», δήλωσε η Florence Schmit, Ευρωπαία στρατηγικός αναλυτής ενέργειας στη Rabobank. «Όμως το ασφάλιστρο κινδύνου από τη Μέση Ανατολή εξακολουθεί να είναι μια πραγματικότητα και γι’ αυτό οι τιμές πιθανότατα θα παραμείνουν στα μέσα της τάξης των 30 μονάδων ελλείψει περαιτέρω κλιμάκωσης».

Η Ευρώπη οδεύει επίσης προς την περίοδο θέρμανσης με βαριά αποθέματα και οι ροές από τον κορυφαίο προμηθευτή Νορβηγία είναι σχετικά σταθερές ενόψει μιας βαριάς περιόδου συντήρησης αργότερα αυτό το μήνα. Η βιομηχανική ζήτηση για το καύσιμο παραμένει επίσης υποτονική.

Εμφανίζονται ενδείξεις ότι τα κερδοσκοπικά στοιχήματα σε υψηλότερες τιμές ενδέχεται να έχουν φτάσει στο μέγιστο σημείο τους, αφού έχουν φθάσει στα όρια του κινδύνου.

«Η συσσώρευση μιας σημαντικής καθαρής κερδοσκοπικής θέσης αγοράς στις προθεσμιακές αγορές θα μπορούσε να είναι μια συνταγή για μεγάλη πτώση των τιμών εάν οι γεωπολιτικοί και πολεμικοί φόβοι υποχωρήσουν», δήλωσε ο David Oxley, επικεφαλής οικονομολόγος για το κλίμα και τα εμπορεύματα στην Capital Economics με έδρα το Λονδίνο, σε ερευνητικό σημείωμα τη Δευτέρα.

Τα ολλανδικά προθεσμιακά συμβόλαια του πρώτου μήνα, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο, υποχώρησαν κατά 1,33% στα 39,13 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 10:28 π.μ. στο Άμστερνταμ.

Διαβάστε ακόμη