Η Αυστρία εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, παρά τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία και τους σχετικούς κινδύνους. Ενώ η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να σταματήσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου έως το 2027, η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας παραμένει κρίσιμη ανησυχία, σύμφωνα με το Bloomberg.

Μια απότομη διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου θα είχε σοβαρές συνέπειες για την αυστριακή οικονομία, ιδίως για τις εξαγωγικές της βιομηχανίες. Η χωρητικότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου της χώρας θα πιεστεί στα όριά της, οδηγώντας ενδεχομένως σε ελλείψεις και οικονομικές αναταράξεις.

Για να μετριαστούν αυτοί οι κίνδυνοι, η Αυστρία εργάζεται για τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου και την αύξηση της δυναμικότητας εισαγωγής από γειτονικές χώρες. Ωστόσο, η μετάβαση από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι μια περίπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία.

Η πιθανότητα μιας κρίσης εφοδιασμού φυσικού αερίου έχει επισημάνει την επείγουσα ανάγκη επιτάχυνσης της ενεργειακής μετάβασης της Αυστρίας και μείωσης της εξάρτησής της από τα ορυκτά καύσιμα. Οι προσεχείς εθνικές εκλογές θα αποτελέσουν μια κρίσιμη δοκιμασία για τη δέσμευση της κυβέρνησης για αυτόν τον στόχο.

Διαβάστε ακόμη