Οι τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ασία έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο τους σε περισσότερους από επτά μήνες, αντικατοπτρίζοντας μια παρόμοια τάση στην Ευρώπη. Οι ανησυχίες για πιθανές διακοπές στην προσφορά, κυρίως συνδεδεμένες με την συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία, ανέβασαν τις τιμές, σύμφωνα με το Reuters

Η μέση τιμή του LNG για παράδοση τον Σεπτέμβριο στη βορειοανατολική Ασία ήταν 12,90 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu), εκτιμούν πηγές του κλάδου. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Δεκεμβρίου και από 12,80 δολάρια/mmBtu την προηγούμενη εβδομάδα.

Ενώ η ζήτηση στην Ασία παραμένει σχετικά χαμηλή παρά τον καυτό καιρό σε κάποιες περιοχές, η συνολική στενότητα της παγκόσμιας αγοράς ώθησε τις τιμές προς τα πάνω. Επιπλέον, η εξασθένηση του καιρικού φαινομένου Λα Νίνια, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη ζήτηση φυσικού αερίου τον επόμενο χειμώνα, συνέβαλε στην άνοδο των τιμών.

Η αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, που επηρεάζεται από τις γεωπολιτικές εντάσεις και τις πιθανές διακοπές προμήθειας από τη Ρωσία, έχει επίσης δει τις τιμές να ανεβαίνουν. Αυτή η διασύνδεση μεταξύ των ασιατικών και ευρωπαϊκών αγορών φυσικού αερίου ενίσχυσε περαιτέρω τις αυξήσεις των τιμών στην Ασία.

Οι ναύλοι μεταφοράς LNG έχουν επίσης αυξηθεί, με τα ναύλα τόσο στον Ατλαντικό όσο και στον Ειρηνικό να αυξάνονται. Αυτό το πρόσθετο κόστος συμβάλλει στη συνολική αύξηση των τιμών του LNG.

Καθώς το παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο συνεχίζει να εξελίσσεται, οι συμμετέχοντες στην αγορά παρακολουθούν στενά τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τα καιρικά φαινόμενα, τα οποία επηρεάζουν σημαντικά τις τιμές του LNG.

Διαβάστε ακόμη