Οι Ευρωπαίοι έμποροι φυσικού αερίου αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν τις τεράστιες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ουκρανίας αυτό το καλοκαίρι, παρά τον κρίσιμο ρόλο που έπαιξε πέρυσι. Η αλλαγή αυτή οφείλεται στους αυξημένους κινδύνους που συνδέονται με τον συνεχιζόμενο πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η Ουκρανία διαθέτει τη μεγαλύτερη υπόγεια αποθηκευτική ικανότητα φυσικού αερίου στην Ευρώπη και το 2021 παρείχε πολύτιμες υπηρεσίες στις ευρωπαϊκές εταιρείες, αποθηκεύοντας τα πλεονάζοντα αποθέματά τους σε φυσικό αέριο εν όψει του χειμώνα. Ωστόσο, μια στοχευμένη ρωσική επίθεση νωρίτερα φέτος που προκάλεσε ζημιές στις ουκρανικές υποδομές αποθήκευσης φυσικού αερίου έχει τρομάξει τους Ευρωπαίους εμπόρους.

Ο όγκος του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου που αποθηκεύτηκε στην Ουκρανία τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2022 έπεσε κατακόρυφα σε μόλις 10% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021. Η απροθυμία αυτή οφείλεται σε ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των υπέργειων εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούνται για την άντληση αερίου προς και από την αποθήκευση, παρόλο που οι πραγματικές δεξαμενές αερίου βρίσκονται βαθιά στο υπέδαφος.

Ενώ η Naftogaz, η κρατική ενεργειακή εταιρεία της Ουκρανίας, διαβεβαιώνει ότι έχουν γίνει επισκευές και ότι οι λειτουργίες αποθήκευσης έχουν επανέλθει στο φυσιολογικό, οι Ευρωπαίοι έμποροι δεν πείθονται. Η πιθανή διακοπή των δυνατοτήτων απόσυρσης φυσικού αερίου αντισταθμίζει τα οφέλη γι’ αυτούς.

Η απόφαση αυτή των ευρωπαϊκών εταιρειών αποτελεί σημαντικό πλήγμα για την κατεστραμμένη από τον πόλεμο οικονομία της Ουκρανίας. Το 2021, η Ουκρανία κέρδισε περίπου 200 εκατ. ευρώ από τα τέλη αποθήκευσης φυσικού αερίου που κατέβαλαν οι Ευρωπαίοι έμποροι. Η έλλειψη κινήτρων για την ευρωπαϊκή αποθήκευση φέτος, σε συνδυασμό με την εξαφάνιση των επικερδών διαφορών τιμών, καθιστά απίθανη την επιστροφή στους προπολεμικούς όγκους αποθήκευσης.

Πέρυσι, οι διαφορές τιμών μεταξύ θερινού και χειμερινού φυσικού αερίου ήταν σημαντικές, δημιουργώντας μια ευκαιρία για τους εμπόρους να αγοράζουν φθηνό θερινό φυσικό αέριο, να το αποθηκεύουν στην Ουκρανία και στη συνέχεια να το πωλούν με κέρδος κατά τους χειμερινούς μήνες υψηλής ζήτησης. Φέτος, η διαφορά τιμής έχει συρρικνωθεί σημαντικά, μειώνοντας περαιτέρω την ελκυστικότητα της αποθήκευσης στην Ουκρανία.

Με τις ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου να βρίσκονται σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο φέτος (86% γεμάτες) και τον παράγοντα κινδύνου στην Ουκρανία να είναι υψηλός, οι Ευρωπαίοι έμποροι αναζητούν αλλού την αποθήκευση του πλεονάζοντος αερίου τους. Η απόφαση αυτή, αν και κατανοητή δεδομένων των συνθηκών, στερεί από την Ουκρανία τα πολυπόθητα έσοδα και αναδεικνύει τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης.

Διαβάστε ακόμη