Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο λόγω φόβων για πιθανές διαταραχές στα ρωσικά καύσιμα που διασχίζουν την Ουκρανία, αναφέρει το Bloomberg.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς σημείωσαν ράλι για τρίτη ημέρα και διαπραγματεύθηκαν πάνω από 39 ευρώ ανά μεγαβατώρα μετά από έντονες μάχες στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, όπου βρίσκεται ένα βασικό σημείο εισαγωγής αερίου. Η εισβολή είναι η μεγαλύτερη επίθεση της Ουκρανίας στο ρωσικό έδαφος από τότε που ο Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την εισβολή το 2022.

Ο σταθμός Sudzha κοντά στα σύνορα είναι μέρος της τελευταίας εναπομείνασας διαδρομής του αγωγού της Ρωσίας προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας. Οι ροές φυσικού αερίου στο σημείο διέλευσης συνεχίζονται προς το παρόν με τους όγκους να παραμείνουν σύμφωνα με τις προηγούμενες εβδομάδες την Παρασκευή.

Η Ευρώπη έχει κάνει βήματα για να απομακρυνθεί από το ρωσικό αέριο του αγωγού από την κρίση του 2022, μεταξύ άλλων με την ενίσχυση των εισαγωγών υγροποιημένου καυσίμου.

Ωστόσο, ορισμένες χώρες εξακολουθούν να εξαρτώνται από τις ροές του αγωγού, αφήνοντας τις οικονομίες τους ευάλωτες σε τυχόν ξαφνικές διακοπές.

«Υπάρχει ακόμη πολλή προσφορά που θα χαθεί εάν οι ροές διακοπούν αμέσως», δήλωσε ο James Waddell, επικεφαλής του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου και του παγκόσμιου LNG στην Energy Aspects Ltd. «Αυτό θα μειώσει τα αποθέματα στα τέλη Οκτωβρίου».

«Αν και θα πρέπει να είναι ακόμα δυνατό να ξεπεράσουμε αυτόν τον ερχόμενο χειμώνα χωρίς να εξαντληθεί επικίνδυνα η αποθήκευση, θα ήταν πολύ δύσκολο να ξαναγεμιστεί σε επαρκές επίπεδο το 2025», πρόσθεσε.

ι ροές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας αναμένεται να ομαλοποιηθούν την Παρασκευή, σύμφωνα με τις υποψηφιότητες που δημοσιεύθηκαν από το ουκρανικό δίκτυο. Νωρίτερα την Πέμπτη, η ρωσική εξαγωγέας Gazprom PJSC δήλωσε ότι η διέλευση μέσω του σημείου εισαγωγής Sudzha ορίστηκε στα 37,3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα την Πέμπτη, ελαφρώς χαμηλότερα από τα 42 εκατομμύρια κυβικά μέτρα που συνήθως παρατηρούνται τους τελευταίους μήνες.

Η συμφωνία διαμετακόμισης μεταξύ των δύο εθνών λήγει στο τέλος του τρέχοντος έτους, επομένως οι ροές πρόκειται να τερματιστούν. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διεξάγουν συνομιλίες για να προσπαθήσουν να διατηρήσουν το φυσικό αέριο μέσω του αγωγού μετά τη λήξη της συμφωνίας, παρόλο που δεν είναι σαφές από πού μπορεί να προέρχεται το καύσιμο αντικατάστασης.

Μια ξαφνική και πρόωρη διακοπή των ροών θα προκαλούσε σοκ για χώρες όπως η Σλοβακία και η Αυστρία, οι οποίες επί του παρόντος βασίζονται σε αυτήν την προσφορά και θα μπορούσαν να δουν υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου για τις εταιρείες και τους καταναλωτές εάν διακοπεί.

Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, το σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο της Ευρώπης, αυξήθηκαν πάνω από 40% από τις αρχές Απριλίου. Τα συμβόλαια κινούνταν 2,7% υψηλότερα στα 39,46 ευρώ η μεγαβατώρα έως τις 4:16 μ.μ. στο Άμστερνταμ.