Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα του έτους, εξαιτίας των φόβων για πιθανές διακοπές στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας. Μετά τις έντονες μάχες στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, όπου βρίσκεται ένα κρίσιμο σημείο εισόδου φυσικού αερίου, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ανέβηκαν απότομα 0,6%, 38,67 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αντανακλώντας την νευρικότητα της αγοράς για την κατάσταση.

Ενώ οι ροές φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας συνεχίζονται προς το παρόν, αν και σε χαμηλότερα επίπεδα, ο σταθμός Σούτζα κοντά στα σύνορα παραμένει ένας κρίσιμος κρίκος στην τελευταία εναπομείνασα διαδρομή αγωγού φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας. Αν και η ήπειρος έχει καταβάλει προσπάθειες για να απαλλαγεί από το ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου από την κρίση του 2022, ορισμένες χώρες εξακολουθούν να εξαρτώνται από αυτήν την προμήθεια, αφήνοντας τις οικονομίες τους ευάλωτες σε τυχόν απότομες διακοπές, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Παρά τη μικρή μείωση των ημερήσιων όγκων φυσικού αερίου που παραδίδονται μέσω του Σούτζα, η οποία αποδίδεται σε χαμηλότερη ζήτηση από τους πελάτες, η επικείμενη απειλή μιας πλήρους διακοπής παραμένει. Με τη λήξη της ισχύουσας συμφωνίας διέλευσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στο τέλος του έτους, μια απότομη και πρόωρη διακοπή των ροών θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για χώρες όπως η Σλοβακία και η Αυστρία, οδηγώντας ενδεχομένως σε υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.

Η αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης ήταν ήδη ασταθής αυτό το καλοκαίρι λόγω των καύσωνα που αύξησαν τη ζήτηση και των διαταραχών στην προσφορά μεταξύ των μεγάλων παραγωγών. Καθώς η Νορβηγία, ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, ετοιμάζεται για μια περίοδο έντονης συντήρησης στα τέλη Αυγούστου, ο κίνδυνος περαιτέρω διακυμάνσεων των τιμών είναι μεγάλος.

Διαβάστε ακόμη