Οι κλυδωνισμοί των τιμών του φυσικού αερίου έχουν ολοένα και πιο σημαντικό αντίκτυπο στον πληθωρισμό της ευρωζώνης, αν και ακόμη δεν είναι τόσο σημαντικός όσο οι διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τη Δευτέρα 5 Αυγούστου.
Οι τιμές του φυσικού αερίου εκτοξεύτηκαν με την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία στις αρχές του 2022, συμβάλλοντας στην αύξηση του πληθωρισμού της ευρωζώνης σε διψήφιο ποσοστό μέχρι το φθινόπωρο του ίδιου έτους και πυροδοτώντας τον πιο απότομο κύκλο αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ μέχρι σήμερα.
Οι τιμές του φυσικού αερίου ήταν παλαιότερα συνδεδεμένες με το πετρέλαιο, αλλά οι δύο αυτές τιμές έχουν αποσυνδεθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, καθώς οι αγορές απελευθερώθηκαν και το φυσικό αέριο διαδραματίζει πλέον έναν μοναδικό, αυτόνομο ρόλο.
«Σε σύγκριση με τους κλυδωνισμούς των τιμών του πετρελαίου, οι κλυδωνισμοί των τιμών του φυσικού αερίου έχουν περίπου κατά ένα τρίτο μικρότερη μετακύλιση στον γενικό πληθωρισμό», ανέφεραν οι συντάκτες της μελέτης, οικονομολόγοι της Banco de Espana και της ΕΚΤ, σύμφωνα με το Reuters.
Οι συγγραφείς υποστήριξαν ότι μια αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου κατά 10% οδηγεί σε μετακύλιση περίπου 0,1 ποσοστιαίας μονάδας, με επίμονη πληθωριστική επίδραση πέραν του ενός έτους.
«Λαμβάνοντας υπόψη ότι η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου μεταξύ των αρχών του 2022 και της κορύφωσης που επιτεύχθηκε τον Αύγουστο του 2022 ήταν κοντά στο 200%, αυτό θα μεταφραζόταν σε αύξηση του πληθωρισμού κατά περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες», εκτιμά το έγγραφο.
Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν έκτοτε υποχωρήσει και οι τιμές της ενέργειας άσκησαν καθοδική πίεση στον πληθωρισμό για μεγάλο μέρος του τρέχοντος έτους, με τις τιμές του φυσικού αερίου να κινούνται σε μια σχετικά στενή ζώνη γύρω από τα επίπεδα των μέσων του 2021.
Οι απροσδόκητοι κλυδωνισμοί των τιμών του φυσικού αερίου έχουν μεγαλύτερο πληθωριστικό αντίκτυπο στις χώρες που τείνουν να είναι πιο εντατικοί χρήστες του φυσικού αερίου στην παραγωγή ή την ηλεκτροπαραγωγή, ανέφεραν οι ερευνητές.
«Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι οι απροσδόκητες μεταβολές των τιμών του φυσικού αερίου έχουν μεγαλύτερη σημασία για τον γερμανικό, ισπανικό και ιταλικό παρά για τον γαλλικό πληθωρισμό», αναφέρεται στο έγγραφο.
Διαβάστε ακόμη