Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή έχει οικονομικές συνέπειες στην Ευρώπη με τις τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) να εκτοξεύονται. Μόνο τις τελευταίες επτά ημέρες έχουν αυξηθεί κατά 16%, ακολουθώντας τον ευρωπαϊκό δείκτη αναφοράς για το φυσικό αέριο. Οι ευρωπαϊκές τιμές του LNG ακολούθησαν τον ολλανδικό κόμβο TTF και σκαρφάλωσαν κατά 2,6% μέσα σε μια νύχτα, φθάνοντας σε υψηλό σχεδόν 8 μηνών λόγω της συνεχιζόμενης αναταραχής στη Μέση Ανατολή, καθώς ο ανταγωνισμός με την Ασία για το υγρό καύσιμο αυξάνεται.

Την Πέμπτη, το TTF για τον επόμενο μήνα έκλεισε στην υψηλότερη τιμή των τελευταίων δύο μηνών στα 36,97 EUR/MWh. Τελευταία, η τιμή του βρισκόταν 1,6% χαμηλότερα στα 36,38 EUR/MWh. Μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής Ευρώπης υποφέρει από υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι, αυξάνοντας τη ζήτηση για ψύξη, ενώ οι αγορές βρίσκονται σε ένταση λόγω της αυξημένης αστάθειας στη Μέση Ανατολή.

Οι ενεργειακές αγορές αναμένουν απάντηση από το Ιράν και τους συμμάχους του, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, μετά τη δολοφονία τριών κορυφαίων διοικητών, συμπεριλαμβανομένου ενός στην Τεχεράνη που σκότωσε τον πολιτικό ηγέτη της παλαιστινιακής ομάδας Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε. Κατηγορούν το Ισραήλ. Παρότι γίνονται διπλωματικές προσπάθειες για την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης, οι αναλυτές λένε ότι υπάρχουν αυξημένοι κίνδυνοι για την επέκταση της σύγκρουσης που θα μπορούσε να επηρεάσει τις ροές φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Αίγυπτο, προκαλώντας επιπλέον στενότητα στις αγορές LNG, σχολιάζει το Montel.

Ενώ γίνονται διπλωματικές προσπάθειες για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση, οι αναλυτές λένε ότι υπάρχουν αυξημένοι κίνδυνοι για μια ευρύτερη σύγκρουση που θα μπορούσε να επηρεάσει τις ροές φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Αίγυπτο και να πιέσει περαιτέρω τις αγορές LNG.

Περισσότερη περιφερειακή αστάθεια θα μπορούσε επίσης να κρατήσει τη Διώρυγα του Σουέζ ουσιαστικά κλειστή για τα πλοία LNG, με συνεχείς φόβους ότι μια κλιμακούμενη σύγκρουση θα μπορούσε τελικά να επηρεάσει τα Στενά του Ορμούζ, από όπου διέρχεται το 1/4 του παγκόσμιου LNG, λένε οι αναλυτές.

Η εξάρτηση της Ευρώπης από το LNG έχει αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις απότομες μειώσεις στις ροές αγωγών μεταξύ Ρωσίας και χωρών της ΕΕ.

Σύμφωνα με την Spark Commodities, είναι πλέον πιο συμφέρουσα η αποστολή ενός αμερικανικού φορτίου φορτωμένου τον Σεπτέμβριο στην Ευρώπη από ό,τι στην Ιαπωνία μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας, όταν συνυπολογίζονται η ασφάλιση, η συμφόρηση, ο μεγαλύτερος χρόνος ταξιδιού και άλλα έξοδα.

Ωστόσο, η ζήτηση LNG της Ευρώπης ήταν συγκρατημένη το καλοκαίρι εν μέσω υψηλής αποθήκευσης και υγιούς τροφοδοσίας μέσω αγωγών. Οι υπόγειες αποθήκες θεωρήθηκαν για τελευταία φορά κατά 85% πλήρεις, μία ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με την Gas Infrastructure Europe, ενώ οι νορβηγικές προμήθειες προς την ήπειρο θεωρήθηκαν για τελευταία φορά στα 347 εκατ. κυβικά μέτρα ημερησίως, σύμφωνα με την Gassco.

Διαβάστε ακόμη