Στην τελική ευθεία για να «μπει στην πρίζα» έχει εισέλθει η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής», ισχύος 877 MW, με φορέα υλοποίησης την ομώνυμη κοινοπραξία των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil. Σύμφωνα με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο σταθμός βρίσκεται σε φάση δοκιμών εξοπλισμού. Η έναρξη δοκιμαστικής λειτουργίας τοποθετείται εντός του φθινοπώρου και αναμένεται να ακολουθήσει η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας προς τα τέλη του έτους.

Την πρόοδο του αξίας 375 εκατ. ευρώ project είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν σε χθεσινή επίσκεψή τους η Υφυπουργός Ανάπτυξης Άννα-Μάνη Παπαδημητρίου, ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Γενικός Διευθυντής Βιομηχανίας και Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος Αναστάσιος Μητιακούδης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Αθανάσιος Ψαθάς που ξεναγήθηκαν στο εργοτάξιο από τον Γενικό Διευθυντή της «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής», Βαγγέλη Παπαδημητρίου.

Η Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής, εταιρεία στην οποία συμμετέχουν από κοινού, με ποσοστό 50% η καθεμία, η Motor Oil Renewable Energy (MORE) και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ανέθεσε την κατασκευή του Σταθμού στην ΤΕΡΝΑ A.E. που χρησιμοποίησε την πλέον σύγχρονη τεχνολογία κύριου εξοπλισμού. Ο νέος αεριοστροβιλικός σταθμός συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο αποτελεί έργο πνοής για την ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Και τούτο διότι η νέα μονάδα που σύντομα θα «μπει στην πρίζα» και θα έχει ενεργειακή απόδοση 64% έρχεται να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια στην Ελλάδα που θα δημιουργηθούν εξαιτίας της σταδιακής απόσυρσης του στόλου των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ τα επόμενα χρόνια.

Διαβάστε ακόμη