Μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Χεζμπολάχ απείλησε την πλωτή πλατφόρμα παραγωγής φυσικού αερίου στο κοίτασμα Καρίς, που ανήκει στην Energean, αλλά καταρρίφθηκε από τα αντιαεροπορικά συστήματα του Πολεμικού Ναυτικού του Ισραήλ, όπως μετέδωσαν ισραηλινά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με την ισραηλινή ιστοσελίδα Globes, το περιστατικό συνέβη μετά την επίθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης στην πόλη Majdal Shams στις 27 Ιουλίου. Η πλατφόρμα φυσικού αερίου λειτουργεί κανονικά και η παραγωγή συνεχίζεται αδιάλειπτα. Το Καρίς είναι το μόνο κοίτασμα του οποίου η παραγωγή προορίζεται αποκλειστικά για την ισραηλινή αγορά και το 2023 προσέφερε το 34% της τοπικής κατανάλωσης. Υπενθυμίζεται ότι και το 2022, όταν είχε φτάσει στο Καρίς το FPSO Energean Power είχαν σταλεί τρία drones που είχαν και πάλι καταρριφθεί από το Ισραήλ.

Η Globes επισημαίνει πως ένας ολοκληρωτικός πόλεμος του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ πιθανό να οδηγούσε στη διακοπή της παραγωγής από το Καρίς, κάτι που όχι μόνο θα προκαλούσε σοβαρά προβλήματα στην αγορά ηλεκτρισμού του Ισραήλ, αλλά θα επηρέαζε επίσης την Ιορδανία και την Αίγυπτο, οι οποίες έχουν ανάγκη τις εισαγωγές φυσικού αερίου από το Ισραήλ. Ωστόσο, το Ισραήλ έχει φροντίσει να εξασφαλίσει απόθεμα καυσίμων σε περίπτωση ακραίας κατάστασης, κατά την οποία  θα διακοπτόταν η παραγωγή σε δύο ή περισσότερα κοιτάσματα αερίου. Το Υπουργείο Ενέργειας και Υποδομών της χώρας ανακοίνωσε ότι «η βιομηχανία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι έτοιμη να παράγει ηλεκτρική ενέργεια από εναλλακτικά καύσιμα και έχει φροντίσει να αγοράσει και να αποθηκεύει στρατηγικά αποθέματα και εφεδρικό εξοπλισμό, αυξάνοντας τα αποθέματά της σε άνθρακα, για να αποτραπούν τυχόν προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα».

Διαβάστε ακόμη