Εντείνονται οι αντιδράσεις στην Κύπρο για την ανάθεση του έργου κατασκευής Τερματικού LNG στο Βασιλικό στους Κινέζους της CPP, μετά την αποκάλυψη ότι για το θέμα διεξάγεται έρευνα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) και την είδηση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά πίσω τα 68 εκατ. ευρώ από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση -συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ- που έχει ήδη καταβληθεί στην ΕΤΥΦΑ. Το θέμα θα συζητηθεί σε έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Ενέργειας της κυπριακής Βουλής αύριο, μαζί με τις τελευταίες εξελίξεις στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ Great Sea Interconnector.

Όπως μεταδίδουν τα κυπριακά ΜΜΕ, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της αστυνομίας, υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, θα κληθούν να καταθέσουν οι επικεφαλής της ΔΕΦΑ για τις αποφάσεις που έλαβαν σε σχέση με τους όρους και την προκήρυξη του διαγωνισμού, καθώς και για την τελική κατακύρωση στην κοινοπραξία CMC- επί υπουργίας Γιώργου Λακκοτρύπη. Και κατά δεύτερον, της ΕΤΥΦΑ για την καταβολή επιπρόσθετα 25 εκατομμυρίων ευρώ στην κοινοπραξία- επί υπουργίας Νατάσας Πηλείδου.

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Γιώργος Παπαναστασίου δήλωσε ότι η έρευνα δεν αφορά τη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η κατασκευή του τερματικού θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί με άλλους τρόπους, ενώ παράλληλα, ο ίδιος επικεντρώνεται στην εξεύρεση ολιστικών λύσεων στο σύνολο του ενεργειακού προβλήματος της Κύπρου που αφορά στην έλευση Φυσικού Αερίου για συμβατική παραγωγή, στην ανάπτυξη της αποθήκευσης ενέργειας, στο άνοιγμα της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού, για να πέσει η τιμή του ρεύματος και στη γεωπολιτική αξιοποίηση του Great Sea Interconnector. «Μακριά από πολιτικές, και το τονίζω, σκοπιμότητες», κατέληξε ο κ. Παπαναστασίου.

Διαβάστε ακόμη