H κυβέρνηση της Κύπρου ενημέρωσε χθες ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα από την Εισαγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EPPO) για το τερματικό LNG στο Βασιλικό και συγκεκριμένα τις διαδικασίες ανάθεσης του έργου το 2019 στην κινεζική κοινοπραξία υπό την CPP.

Η έρευνα αφορά ενδεχόμενη απάτη κατά τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων, κατάχρηση κονδυλίων της ΕΕ και διαφθορά. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του κυπριακού τύπου, η έρευνα ξεκίνησε μετά τη δημοσίευση στις αρχές του έτους έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, σχετικά με πιθανές παραβάσεις κατά τη διαδικασία σύναψης σύμβασης και την εκτέλεση της δημόσιας σύμβασης για το έργο. Εκθέσεις στην EPPO απέστειλαν επίσης το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο και ο Ευρωπαϊκός Εκτελεστικός Οργανισμός για το Κλίμα, τις Υποδομές και το Περιβάλλον (CINEA)

Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου, «H ηυβέρνηση ενημερώθηκε από τον περασμένο Μάρτιο από την Εισαγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έναρξη έρευνας για τις διαδικασίες και συνθήκες ανάθεσης το 2019 του έργου που αφορά τη δημιουργία τερματικού σταθμού εισαγωγής φυσικού αερίου στο Βασιλικό. Έκτοτε οι κυπριακές Αρχές βρίσκονται σε πλήρη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, ώστε να υπάρξει εις βάθος διερεύνηση της υπόθεσης και να αποδοθούν τυχόν ευθύνες εκεί και όπου υπάρχουν»

Υπενθυμίζεται ότι το Τερματικό LNG στο Βασιλικό ξεκίνησε να κατασκευάζεται, προέκυψαν προβλήματα κατά την πορεία και έντονες τριβές στο «τρίγωνο» κυπριακής κυβέρνησης- ΕΤΥΦΑ-Kινέζων. Λίγες ημέρες πριν η σύμβαση με την CPP λύθηκε και οι Κινέζοι αποχώρησαν από το (ημιτελές) έργο που θα επέτρεπε στη χώρα επιτρέποντας στη χώρα να συνδεθεί με την ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου και είχε κόστος άνω των 500 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 101 εκατ. ευρώ ήταν ευρωπαϊκή επιδότηση από το πρόγραμμα «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF). Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Γιώργος Παπαναστασίου διαβεβαίωσε προ ημερών ότι η κατασκευή του έργου θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί με άλλους τρόπους και η σχετική θα υποβληθεί σύντομα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.

Διαβάστε ακόμη