Σημαντικό ήταν το «αποτύπωμα» των δραστηριοτήτων της Enaon, της ελληνικής θυγατρικής της Italgas, στα αποτελέσματα εξαμήνου του ιταλικού ομίλου που ανακοινώθηκαν χθες. Μεταξύ άλλων, η Enaon EDA συνεισέφερε το μεγαλύτερο μέρος στα νέα δίκτυα φυσικού αερίου, αφού από τα 354 χιλιόμετρα νέων αγωγών μέσης και χαμηλής πίεσης που κατασκεύασε η Italgas σε Ελλάδα και Ιταλία, τα 200 χλμ. αφορούσαν την Ελλάδα. Από πλευράς οικονομικών μεγεθών, η Enaon συνεισέφερε στα προσαρμοσμένα EBITDA της Italgas 60,6 εκατ. ευρώ στα συνολικά EBITDA των 671,2 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου το 10% του συνόλου. Στον κύκλο εργασιών της Italgas για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2024 που διαμορφώθηκε στα 872,3 εκατ. ευρώ (από 931,8 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν), το μερίδιο της Enaon είναι επίσης 10% και πιο συγκεκριμένα 87,3 εκατ. ευρώ.

Ερωτηθείς σχετικά κατά την τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές που ακολούθησε τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Italgas Πάολο Γκάλο σημείωσε ότι η συνεισφορά του ελληνικού χαρτοφυλακίου παρέμεινε στα περυσινά επίπεδα, προσθέτοντας ότι προσβλέπει σε καλύτερες επιδόσεις από την Enaon κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους και το πρώτο εξάμηνο του 2025. Και τούτο διότι, όπως εκτίμησε, αναμένεται ο περιορισμός κάποιων έκτακτων δαπανών που επηρέασαν τα μεγέθη του πρώτου εξαμήνου, κάτι που προδιαγράφει βελτίωση της «ελληνικής εικόνας» το τρέχον εξάμηνο.

Ο κ. Γκάλο είπε ακόμη ότι «εργαζόμαστε εντατικά ώστε η αποδοτικότητα των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα να φτάσει εκείνη των δραστηριοτήτων στην Ιταλία», που παραμένουν ο βασικός αναπτυξιακός πυλώνας του Ομίλου. Ο επικεφαλής της Italgas ανέφερε στην επίσημη δήλωση που συνόδευε τα αποτελέσματα εξαμήνου ότι «επιβεβαιώνουν τις σταθερές επιδόσεις του Ομίλου και το σαφές όραμα για τη μελλοντική ανάπτυξη των δραστηριοτήτων μας. (…) Πραγματοποιώντας επενδύσεις άνω των 350 εκατ. ευρώ, ενισχύεται η ανάπτυξη των δικτύων και εγκαταστάσεων που θα διατεθούν για τη βιώσιμη, ασφαλή και ανταγωνιστική οικολογική μετάβαση της Ιταλίας και της Ελλάδας. Το μερίδιο αυτό αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με τις επενδύσεις να αυξάνονται με υψηλότερους ρυθμούς».

Διαβάστε ακόμη