Απόλυτα σύμφωνος με τη θέση που διατύπωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδη ότι το έργο του Τερματικού LNG στο Βασιλικό δεν έπρεπε ποτέ να είχε δοθεί στην κυπριακή εταιρεία CPP δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Γιώργος Παπαναστασίου μιλώντας στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος». Ο ίδιος χαρακτήρισε ρεαλιστική προοπτική το να έχει η Κύπρος φυσικό αέριο το πρώτο εξάμηνο του 2025, περιγράφοντας τις επιλογές και τις κινήσεις που γίνονται μετά την περιπετειώδη λύση της σύμβασης με την CPP.

Ο κ. Παπαναστασίου είπε μεταξύ άλλων ότι στην πορεία η CPP απέδειξε οικονομική δυσχέρεια, για να προχωρήσει το έργο. Διαβεβαίωσε δε ότι συνεχίζονται από την ΕΤΥΦΑ οι διαβουλεύσεις με τo ναυπηγείο COSCO στη Σαγκάη για την επιστροφή του «Προμηθέα» (σ.σ. του πλοίου που μετατράπηκε σε FSRU), τονίζοντας ότι αν αρνηθούν την παράδοση, τότε σημαίνει παραβίαση Ευρωπαϊκών νομοθεσιών και διεθνών κανόνων.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση προχωρεί στην εφαρμογή του «σχεδίου Β», ανέφερε, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για ενoικίαση άλλου FSRU. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, για να έχει νόημα και λειτουργική αξία η ενοικίαση FSRU θα πρέπει τάχιστα να προχωρήσουν οι εργασίες στην προβλήτα και το χερσαίο μέρος του τερματικού. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ήδη ενεργοποιηθεί από την ΕΤΥΦΑ οι πρόνοιες στο αρχικό συμβόλαιο με τη CPP, που κρίθηκε από τους νομικούς συμβούλους ότι επιτρέπουν τη συνέχιση της αξιοποίησης των υπεργολάβων που εργάστηκαν για την προβλήτα και τα χερσαία έργα στο πλαίσιο συμφωνίας τους με την κινεζική εταιρεία.

Διαβάστε ακόμη