Σε κινήσεις προς διάφορες κατευθύνσεις προβαίνει η κυβέρνηση της Κύπρου, ώστε να διασφαλίσει πως θα ενεργοποιηθούν το ταχύτερο οι εργασίες σε όλα τα τμήματα που συνθέτουν το τερματικό επαναεριοποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό.

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, η παραλαβή της πλωτής μονάδας FSRU από το ναυπηγείο της Cosco στη Σαγκάη αποτελεί προτεραιότητα και προς αυτή την κατεύθυνση έχουν προωθηθεί διάφορες ενέργειες, ώστε το πλοίο να στελεχωθεί από καταρτισμένο προσωπικό και να πλεύσει προς τη Μεσόγειο. Ωστόσο, μετά την εγκατάλειψη του έργου από τη CPP, η ΕΤΥΦΑ στρέφεται σε διαβουλεύσεις με την Cosco για την παραλαβή του έργου, αφού αυτή το φιλοξενεί στο ναυπηγείο της, μετά τις εκτεταμένες εργασίες μετατροπής τους από μεταφορέα LNG σε πλωτή μονάδα εαποθήκευσης και επεξεργασίας LNG.

Το σχέδιο β’ στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Χριστοδουλίδης συνδέεται με την εναλλακτική επιλογή της ενοικίασης άλλης πλωτής μονάδας FSRU, σε περίπτωση που διαφανεί τις επόμενες μέρες ότι η CPP θα θελήσει να παρατείνει για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα τον εγκλωβισμό του κυπριακού πλοίου.

Διαβάστε ακόμη