Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Γιώργος Παπαναστασίου διαβεβαίωσε ότι η κατασκευή του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο Βασιλικό θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί, παρά την αποχώρηση της κινεζικής κοινοπραξίας εταιρειών από το έργο και τη λύση της σχετικής σύμβασης με την ΕΤΥΦΑ.

Όπως υποστήριξε ο κ. Παπαναστασίου, το τερματικό θα ολοκληρωθεί με άλλους τρόπους, εκτός της σύμβασης και θα υποβληθεί σύντομα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη σχετική πρόταση που θα περιγράφει το πώς θα γίνει αυτό. Σχολιάζοντας τη στρατηγική σημασία του έργου, ο ίδιος υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο για την Κύπρο, διότι σχετίζεται με την εισαγωγή φυσικού αερίου που θα βοηθήσει στη μείωση του κόστους της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής και, κατά συνέπεια, του ακριβού ηλεκτρικού ρεύματος στην Κύπρο. Η ΕΤΥΦΑ, ως ο ιδιοκτήτης όλων των περιουσιακών στοιχείων που προκύπτουν από τη σύμβαση, έχει ήδη παραλάβει το εργοτάξιο στο Βασιλικό, που περιλαμβάνει την ημιτελή προβλήτα και το χερσαίο κομμάτι του τερματικού, είπε. Ερωτηθείς για τις εξελίξεις σε σχέση με την πλωτή μονάδα (σ.σ. το πλοίο «Προμηθέας» που βρίσκεται στην Ασία), κ. Παπαναστασίου έκανε λόγο για εξελίξεις πιθανόν και μέσα στην εβδομάδα.

Ο Κύπριος Υπουργός περιέγραψε επίσης τους τρεις πυλώνες για τη μακροπρόθεσμη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρου που είναι η η εισαγωγή φυσικού αερίου, η ενίσχυση των ΑΠΕ και της αποθήκευσης και η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου- Ισραήλ. Αυτά τα τρία, υπογράμμισε ο κ. Παπαναστασίου, θα αποφέρουν σοβαρή μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αν και δεν θα συμπέσουν χρονικά και τα τρία μαζί.

Διαβάστε ακόμη