Η Ρωσία πρόκειται να αναπτύξει ένα ημιβυθιστό γεωτρύπανο, το Severnoye Siyaniye, στο νησί Σαχαλίν του Ειρηνικού για να αξιοποιήσει το πεδίο Yuzhno-Kirinskoye. Αυτή η κίνηση είναι σημαντική καθώς το πεδίο βρίσκεται υπό κυρώσεις των ΗΠΑ που επιβλήθηκαν το 2015 λόγω του ρόλου της Ρωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία.

Οι κυρώσεις απαγορεύουν σε ξένες εταιρείες την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε ρωσικά βαθιά ύδατα. Ωστόσο, η απόφαση της Ρωσίας να προχωρήσει στις γεωτρήσεις δείχνει μια πιθανή λύση παράκαμψης αυτών των περιορισμών.

Το φυσικό αέριο από το πεδίο Yuzhno-Kirinskoye θεωρείται ως ένα κρίσιμο στοιχείο για έναν νέο αγωγό προς την Κίνα, ένα έργο που ευθυγραμμίζεται με τη συμφωνία Μόσχας και Πεκίνο για αύξηση των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου. Αυτός ο αγωγός αναμένεται να μεταφέρει 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ετησίως.

Το πεδίο Yuzhno-Kirinskoye διαθέτει σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου, υγροποιημένου φυσικού αερίου και πετρελαίου, με εκτιμώμενη παραγωγή φυσικού αερίου 21 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως. Εάν είναι επιτυχής, αυτή η προσπάθεια θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ένα σημαντικό βήμα για τη Ρωσία στην επέκταση των εξαγωγών ενέργειας προς την Κίνα, ειδικά καθώς ο υπάρχων αγωγός Power of Siberia πλησιάζει ήδη την πλήρη χωρητικότητά του.

Το γεωτρύπανο Severnoye Siyaniye, με τις δυνατότητές του για γεώτρηση σε βαθιά νερά, αποτελεί βασικό στοιχείο αυτής της επιχείρησης. Η άφιξή του στη Σαχαλίνη σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα της Ρωσίας να ξεπεράσει τις προκλήσεις που θέτουν οι κυρώσεις των ΗΠΑ και να αξιοποιήσει τους πλούσιους ενεργειακούς πόρους της περιοχής.

Διαβάστε ακόμη