Η αγορά φυσικού αερίου γνώρισε μια περίοδο σημαντικής ανάπτυξης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, με την παγκόσμια ζήτηση να αυξάνεται κατά 3% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τον ΙΕΑ. Η αύξηση αυτή προήλθε κυρίως από την ισχυρή ζήτηση στην Ασία, ιδίως στην Κίνα και την Ινδία, όπου η χρήση φυσικού αερίου στη βιομηχανία αυξήθηκε κατά περισσότερο από 10%. Ωστόσο, αυτή η ανοδική τάση μετριάστηκε το δεύτερο τρίμηνο, καθώς η παγκόσμια προσφορά LNG μειώθηκε για πρώτη φορά από το 2020. Αυτή η μείωση της προσφοράς, σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές εντάσεις, οδήγησε σε αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου σε όλες τις βασικές αγορές.
Η μείωση της προσφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου προήλθε από έναν συνδυασμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων προβλημάτων εφοδιασμού με αέριο τροφοδοσίας και απροσδόκητων διακοπών. Ενώ αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία νέα δυναμικότητα υγροποίησης το δεύτερο εξάμηνο του 2024, ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι απίθανο να αντισταθμίσει πλήρως τους προηγούμενους περιορισμούς στην προσφορά. Ως αποτέλεσμα, η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης φυσικού αερίου προβλέπεται να πέσει κάτω από το 2% για το υπόλοιπο του έτους. Συνολικά, η ζήτηση φυσικού αερίου για το 2024 αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,5%, με τη βιομηχανία να αποτελεί τον κύριο μοχλό.
Όσον αφορά το μέλλον, η χρήση αερίων με χαμηλές εκπομπές αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, ενδεχομένως να υπερδιπλασιαστεί έως το 2027. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην αυξανόμενη κυβερνητική υποστήριξη αυτών των εναλλακτικών καυσίμων. Η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική αναμένεται να ηγηθούν αυτής της επέκτασης, αλλά αναδυόμενοι παραγωγοί όπως η Βραζιλία, η Κίνα και η Ινδία αναμένεται επίσης να συμβάλουν. Παρά τις θετικές αυτές προοπτικές, απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για την πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού των αερίων χαμηλών εκπομπών και την επίτευξη φιλόδοξων κλιματικών στόχων.
Διαβάστε ακόμη