«Στην πρίζα» έβαλε ο ΔΕΣΦΑ το νέο σταθμό αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG στην περιοχή  Άσπρος Σκύδρας, μέσω του οποίου θα μπορεί να τροφοδοτηθεί με φυσικό αέριο που θα μεταφέρεται με βυτιοφόρα η Κεντρική και η Δυτική Μακεδονία, έως ότου τεθεί σε λειτουργία ο αγωγός φυσικού αερίου Δυτικής Μακεδονίας.

Πρόκειται για την πρώτη υποδομή αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG μικρής κλίμακας που τίθεται σε λειτουργία και έρχεται σε συνέχεια της ενεργοποίησης του LNG truck loading (της υποδομής για τη φόρτωση LNG σε ειδικά βυτιοφόρα που λειτουργεί στη Ρεβυθούσα), προσθέτοντας έναν ακόμα «κρίκο» στην αλυσίδα του small scale LNG, δια της οποίας το φυσικό αέριο μπορεί να μεταφερθεί σε περιοχές απομακρυσμένες από τον «κορμό» του δικτύου βασικού αερίου, δίνοντας πρόσβαση σε οικιακούς και βιομηχανικούς καταναλωτές σε ένα πιο καθαρό και αποδοτικό καύσιμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη νέα εγκατάσταση θα επωφεληθούν σε πρώτη φάση σημαντικοί βιομηχανικοί χρήστες της περιοχής, αρχής γενομένης από τις κονσερβοποιίες «Κρόνος» και «Δαναϊς», καίριες δημόσιες δομές όπως το Γενικό Νοσοκομείο Έδεσσας, αλλά και ο Σταθμός διανομής – Δίκτυο χαμηλής πίεσης στην Σκύδρα και την Έδεσσα. Πηγές του ΔΕΣΦΑ τονίζουν ότι ο νέος σταθμός στο Άσπρος εντάσσεται στο πλαίσιο των επενδύσεων που πραγματοποιεί ο Διαχειριστής σε υποδομές στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία που θα τροφοδοτήσουν άμεσα πλήθος νέων χρηστών και περιοχών, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της ενεργειακής απομόνωσης και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής βιομηχανίας.  Ο ΔΕΣΦΑ μάλιστα συνεργάζεται στενά με τους Διαχειριστές των δικτύων μέσης και χαμηλής πίεσης προς την κατεύθυνση αυτή.

Η εγκατάσταση του Άσπρους αποτελεί την πρώτη από μια σειρά αντίστοιχων εγκαταστάσεων που προγραμματίζεται να υλοποιηθούν στο επόμενο διάστημα από τον ΔΕΣΦΑ, σύμφωνα με το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2023-2032 της εταιρείας. Πιο ώριμο από τα σχετικά έργα στη Μακεδονία είναι ο σταθμός αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG μικρής κλίμακας στη Νάουσα. Στη συνέχεια θα ως μόνιμη λύση για την τροφοδοσία της περιοχής θα έρθει ο αγωγός υψηλής πίεσης Δυτικής Μακεδονίας, ένα εμβληματικό έργο του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, ύψους 150 εκατ. ευρώ που θα εξασφαλίσει την ομαλή μετάβαση των Περιφερειών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας στην εποχή μετά τον λιγνίτη, παρέχοντας πρόσβαση αρχικά στο φυσικό αέριο και στη συνέχεια σε υδρογόνο και άλλα ανανεώσιμα αέρια.

Να σημειωθεί ότι όπως έχει γράψει το energygame.gr στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το φυσικό αέριο. Στο πλαίσιο αυτό, οι δήμαρχοι των δήμων Σερβίων, Βελβεντού και Βοΐου τάχθηκαν πρόσφατα υπέρ της έλευσης του φυσικού αερίου στην περιοχή τους. Όπως ανέφεραν οι Χρήστος Ελευθερίου, Μανώλης Στεργίου και Χρήστος Ζευκλής έγινε μια προσπάθεια τα τελευταία τέσσερα χρόνια που είχε θετική κατάληξη και χαρακτήρισαν το έργο σημαντικό για την περιοχή τους στην κατεύθυνση της φθηνής θέρμανσης για τους κατοίκους. Απεύθυναν μάλιστα ανοιχτή πρόσκληση προς τους κατοίκους της περιοχής να συμπληρώσουν αιτήσεις σύνδεσης ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί πλήρως το έργο. Στόχος είναι να επωφεληθούν από το έργο: το Βελβεντό, τα Σέρβια, το Πλατανόρρευμα, η Καστανιά,η Νέα Λάβα, η Σιάτιστα και η Νεάπολη. Οι εργασίες για την ανάπτυξη του δικτύου αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του τρέχοντος έτους.

Διαβάστε ακόμη