Οι πολύ χαμηλές τιμές του ρωσικού αερίου, αλλά και η αβεβαιότητα που υπάρχει σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής στον τομέα της ενέργειας φαίνεται πως επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την αγορά φυσικού αερίου. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του energygame.gr, το market test που αφορά τον Κάθετο Διάδρομο δεν εξελίσσεται με θετικό πρόσημο. Το market test αφορά τη δέσμευση δυναμικότητας για τα επόμενα 15 χρόνια. Ουσιαστικά αυτή η εικόνα έρχεται σε συνέχεια των χαμηλών προσδοκιών και σε σχέση με το market test που αφορά τη δέσμευση δυναμικότητας για όλα τα σημεία διασύνδεσης του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου. Φαίνεται πως οι χρήστες «κοιτούν» προς βραχυπρόθεσμες και όχι μακροχρόνιες δεσμεύσεις, ενώ έχει εδραιωθεί η άποψη πως αυτή τη στιγμή το ρωσικό αέριο είναι πιο φθηνό.
Η εικόνα αυτή συνδέεται με το γεγονός πως οι εξαγωγές στη χώρα μας συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία. Ειδικά, προς τη Βουλγαρία το πρώτο τρίμηνο του έτους μειώθηκαν κατά 94,9%. Όταν στη γειτονική χώρα πριν ένα χρόνο περίπου συζητούσαν για δασμούς στο ρωσικό αέριο, πλέον βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου οι γείτονες έχουν μειώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις εισαγωγές LNG. Σύμφωνα με αναλυτές, σημαντικό δεδομένο που πρέπει να λάβουμε υπόψη είναι πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια συγκεκριμένη κατεύθυνση στην Ε.Ε σε σχέση με τα νέα δεδομένα στην αγορά αερίου. Αυτή αναμένεται να βγει το Νοέμβριο και σίγουρα θα διαμορφωθεί υπό το πρίσμα των νέων συσχετισμών που προέκυψαν μετά τις ευρωεκλογές. Επομένως, τότε περιμένουμε και το πρώτο «crash test». Επίσης, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν τα αποτελέσματα των εκλογών στις ΗΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως πως σε όλες οι χώρες που έχουν συμφωνήσει για την δημιουργία του Κάθετου Διαδρόμου προχωρούν τα έργα αναβάθμισης του δικτύου. Την ευθύνη των συγκεκριμένων αναβαθμίσεων έχει η κάθε χώρα ξεχωριστά.
Υπενθυμίζεται, πως ο «Κάθετος Διάδρομος» θα επιτρέψει τη μεταφορά του φυσικού αερίου από τον Νότο στον Βορρά και αντίστροφα. Το σχήμα των χωρών που δήλωσαν «παρών» σε αυτό το έργο, σε πρώτη φάση, ήταν η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία. Αργότερα και συγκεκριμένα τον περασμένο Ιανουάριο το σχήμα του «Κάθετου Διαδρόμου», διευρύνθηκε με την ένταξη της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και της Σλοβακίας.
Παράλληλα, ενδιαφέρον συγκεντρώνουν τα στοιχεία σε σχέση με τις εισαγωγές φυσικού αερίου. Σε ενημερωτικό δελτίο του Green Tank «οι εισαγωγές αερίου από τη Ρωσία μέσω του αγωγού Turkstream από την πύλη Σιδηροκάστρου (2.97 ΤWh) ήταν τριπλάσιες τον Ιούνιο του 2024 σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023, με αποτέλεσμα το μηνιαίο μερίδιο των εισαγωγών από τον Turkstream να ξεπεράσει το 50% (54.8%). Επιπλέον, ήταν οι υψηλότερες εισαγωγές της τελευταίας τουλάχιστον επταετίας για τον μήνα Ιούνιο. Παρ’ όλα αυτά, εμφανίστηκαν μειωμένες κατά 5.2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, δηλαδή τον Μάιο 2024, που καταγράφηκαν οι υψηλότερες μηνιαίες εισαγωγές του 2024 (3.13 ΤWh)».
Επίσης, όπως αναφέρει το Green Tank, «αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι κατά την περίοδο Ιουνίου 2023 – Ιουνίου 2024 οι συνολικές εισαγωγές ρωσικού αερίου ήταν τουλάχιστον 36.83 TWh, δηλαδή 61.7% περισσότερες από την αντίστοιχη περίοδο πριν και κατά την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία (22.78 TWh μεταξύ Ιουνίου 2021 και Ιουνίου 2022). Παρατηρείται, λοιπόν, πως οι εισαγωγές ρωσικού αερίου, όχι απλά αυξήθηκαν, αλλά ξεπέρασαν και τα επίπεδα προ ενεργειακής κρίσης».
Διαβάστε ακόμη