Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι (ADNOC) έχει διαθέσει μερίδιο 40% στο έργο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) Ruwais σε τέσσερις μεγάλους ενεργειακούς ομίλους, τη Shell, την TotalEnergies, την BP και την ιαπωνική Mitsui, δήλωσαν πηγές στο Reuters.

Οι τέσσερις εταιρείες αναμένεται να αποκτήσουν μερίδιο 10% η καθεμία στο έργο, το οποίο θα υπερδιπλασιάσει την παραγωγή των ΗΑΕ από το θαλάσσιο καύσιμο και αναμένεται να παράγει περίπου 9,6 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ετησίως (mtpa) μέχρι τα τέλη του 2028, ανέφεραν οι πηγές.

Μια πηγή δήλωσε ότι η ADNOC σχεδιάζει να εκχωρήσει άλλο ένα μερίδιο 5% σε άλλον εταίρο, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Η ADNOC έχει επίσης εκχωρήσει 2 mtpa σε μετόχους, δήλωσε άλλη πηγή, μιλώντας όπως και άλλες υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας των συνομιλιών.

Οι εταιρείες αναμένεται να πάρουν την απορρόφηση σε χαμηλότερη τιμή σε σχέση με την αγορά, αλλά με λιγότερη ευελιξία, δήλωσε η πηγή.

Η Shell και η BP αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Οι ADNOC, TotalEnergies, Mitsui δεν ανταποκρίθηκαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Το έργο, για το οποίο ελήφθη οριστική επενδυτική απόφαση τον Ιούνιο, αναμένεται να αποτελέσει κλειδί για το εμπόριο LNG Μέσης Ανατολής-Ασίας της Shell και της TotalEnergies.

Ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός έχει μεγάλες φιλοδοξίες στο φυσικό αέριο και το LNG, τα οποία μαζί με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα πετροχημικά θεωρεί πυλώνες για τη μελλοντική του ανάπτυξη. Σήμερα παράγει περίπου 6 εκατ. τόνους LNG ετησίως και στοχεύει να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα στα 15 εκατ. τόνους ετησίως.

Καθώς η ζήτηση για φυσικό αέριο αυξήθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αρκετές χώρες του Κόλπου προσπάθησαν να επωφεληθούν. Το Κατάρ ανακοίνωσε φέτος την περαιτέρω επέκταση του έργου του North Field που θα το εδραιώσει ως έναν από τους κορυφαίους εξαγωγείς LNG στον κόσμο.

Η ADNOC έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες προμήθειας με τις γερμανικές EnBW και Securing Energy for Europe (SEFE), καθώς και με την κινεζική ENN Natural Gas.

Το έργο αναμένεται να είναι η πρώτη εγκατάσταση εξαγωγής LNG στην περιοχή που θα λειτουργεί με καθαρή ενέργεια.

Διαβάστε ακόμη