Στις αρχές Οκτωβρίου τοποθετείται πλέον η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του Πλωτού Σταθμού Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης LNG (FSRU) της Αλεξανδρούπολης, σε συνέχεια των τεχνικών θεμάτων που προέκυψαν κατά τη δοκιμαστική λειτουργία του Τερματικού Σταθμού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας LNG Prime που επικαλείται δηλώσεις εκπροσώπου της Gastrade  που διαχειρίζεται το FSRU της Αλεξανδρούπολης, η νέα ημερομηνία για την έναρξη εμπορικής λειτουργίας (COD – Commercial Operation Date) είναι η 1η Οκτωβρίου, ώστε να συμπίπτει με την έναρξη του επόμενου έτους φυσικού αερίου. «Το ζήτημα που εντοπίστηκε κατά τη δοκιμαστική λειτουργία και αφορούσε στο σύστημα των αγωγών του Σταθμού είναι υπό διόρθωση», πρόσθεσε η εκπρόσωπος της Gastrade.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η Gastrade είχε δηλώσει στις 5 Απριλίου ότι προγραμμάτιζε την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας στο τέλος του μήνα και θα λάμβανε το δεύτερο φορτίο LNG στα μέσα Μαΐου. Ανακοίνωσε όμως στις αρχές Μαΐου την αναβολή της έναρξης εμπορικής λειτουργίας εξαιτίας των τεχνικών θεμάτων που προαναφέρθηκαν και έκτοτε η εικόνα ήταν συγκεχυμένη. Η βουλγαρική εταιρεία φυσικού αερίου Bulgargaz είχε προκηρύξει διαγωνισμό για  φορτίο LNG με ημερομηνία παράδοσης την 18η Μαΐου, είτε στο FSRU της Αλεξανδρούπολης (υπό την προϋπόθεση θέσης του σε εμπορική λειτουργία), είτε σε έναν από τους τερματικούς σταθμούς LNG της Τουρκίας, με το φορτίο να καταλήγει τελικά στην Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο -αμερικανικής προέλευσης- δοκιμαστικό φορτίο LNG  έφτασε στο FSRU της Αλεξανδρούπολης στις 18 Φεβρουαρίου για λογαριασμό της ΔΕΠΑ Εμπορίας που το πούλησε στη συνέχεια στην κρατική εταιρεία Energocom της Μολδαβίας. Όπως μάλιστα είχε ανακοινώσει τότε ο Υπουργός Ενέργειας της Μολδαβίας Βίκτορ Πάρλικοφ. «Η Μολδαβία έγινε η πρώτη χώρα που αξιοποίησε τις υποδομές του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου σε όλη την όδευσή του, αφού η Energocom έφερε φυσικό αέριο από την Ελλάδα χρησιμοποιώντας τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας IGB και στη συνέχεια το φορτίο αυτό μέσω Βουλγαρίας και Ρουμανίας έφτασε στη Μολδαβία και αποθηκεύτηκε σε υπόγεια αποθήκη στη Δυτική Ουκρανία»

Από τότε όμως η εικόνα έχει αλλάξει, καθώς το τελευταίο διάστημα η Νοτιοανατολική Ευρώπη κατακλύζεται από ρωσικό φθηνό φυσικό αέριο και πολλαπλασιάζονται οι φωνές που κάνουν λόγο για «σαμποτάζ» στο σχέδιο της Ευρώπης για απεξάρτηση από το ενεργειακό άρμα της Ρωσίας και ακολούθως στις σχεδιαζόμενες υποδομές που εξυπηρετούν την στόχευση αυτή, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται ο Κάθετος Διάδρομος -για τον οποίο τα μηνύματα που στέλνουν οι δυνητικοί χρήστες μέσω του market test που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι αποθαρρυντικά- αλλά και το  FSRU της Αλεξανδρούπολης.

Σημειώνεται τέλος ότι σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της Gastrade που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα, το 2023 έκλεισε με ζημίες 5,9 εκατ. ευρώ. Το ενεργητικό της εταιρείας ανήλθε στα 434,348 εκατ. ευρώ έναντι 189,55 εκατ. ευρώ το 2022 με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά στις επενδύσεις για την ολοκλήρωση του πλωτού τερματικού σταθμού.

Διαβάστε ακόμη