Σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αγορά CO2 που πραγματοποιήθηκε χθες βρέθηκε το ζήτημα της δημιουργίας ρυθμιστικού πλαισίου, με σκοπό να εγκριθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο. Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και το θέμα του market test για την αποθήκευση CO2 στον Πρίνο. Στη σύσκεψη συμμετείχαν και εκπρόσωποι εταιρειών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να αποθηκεύσουν CO2 στον Πρίνo.

Στόχος μέσα στον Ιούλιο να γίνει διαβούλευση μεταξύ των stakeholders για το ρυθμιστικό πλαίσιο που θα αφορά τα έργα CCS (Carbon Capture & Storage). Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Ενέργειας, εξετάζεται η δημιουργία ενός μηχανισμού de-risking. Όταν δηλαδή οι τιμές των CΟ2 είναι σε χαμηλά επίπεδα να ενεργοποιείται ένας μηχανισμός ενίσχυσης. Θα υπάρχει ένα συγκεκριμένο όριο που όταν οι τιμές κινούνται κάτω από αυτό το όριο θα υπάρχει μια αντιστάθμιση για τους emitters και ταυτόχρονα ένα «ταβάνι» που όταν οι τιμές των C02 το ξεπερνούν θα πρέπει οι emitters να καλύπτουν τη διαφορά.

Υπενθυμίζεται, πως πριν λίγες ημέρες η EnEarth, θυγατρική εταιρεία του ομίλου Energean προχώρησε στην κατάθεση αίτησης για την Άδεια Αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στον Πρίνο της Καβάλας. Σύμφωνα με την αίτηση που κατατέθηκε προς έγκριση στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), η αποθηκευτική δυναμικότητα της πρώτης φάσης του project θα είναι έως 1 εκατ. τόνοι CO2 ετησίως. Σε πλήρη ανάπτυξη, η αποθηκευτική δυναμικότητα δύναται να φθάσει τα 3 εκατ. τόνους ετησίως, σύμφωνα με την Energean.

Διαβάστε ακόμη