Για τη συνεργασία μεταξύ αερίου και ΑΠΕ στην Ελλάδα μίλησε στο πλαίσιο του 28ου Ετήσιου Συνεδρίου «Economist Government Roundtable», η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Μαρία Ρίτα Γκάλι, η οποία ανέφερε ότι μία ημέρα το 60% των ενεργειακών αναγκών καλύπτεται από ΑΠΕ και την αμέσως επόμενη ημέρα το 60% καλύπτεται από αέριο. «Ανανεώσιμες Πηγές και φυσικό αέριο αλληλοσυμπληρώνονται και αυτό είναι επιτυχία. Το αέριο είναι αυτό που δίνει σταθερότητα στο σύστημα, με την υποδομή να παίζει πρωτεύοντα ρόλο», τόνισε.

Το φυσικό αέριο είναι ένα αναγκαίο συστατικό για να καταστεί δυνατή η ενεργειακή μετάβαση και αποτελεί βασικό εταίρο που αντικαθιστά τον άνθρακα και το πετρέλαιο. Υπάρχουν περισσότεροι τομείς, πέρα από αυτόν της ηλεκτρικής ενέργειας, που είναι κρίσιμοι για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα. Για τον σκοπό αυτό, η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ κάνει λόγο σωστή ισορροπία μεταξύ του ρόλου του φυσικού αερίου μεσοπρόθεσμα και του ρόλου των νέων πηγών ενέργειας για την επίτευξη των στόχων για την ενεργειακή μετάβαση.

Η Μαρία Ρίτα Γκάλι αναφέρθηκε επίσης στη συμβολή του ΔΕΣΦΑ στην καθιέρωση της Ελλάδας ως ενεργειακής πύλης, ενώ εστίασε στις ενέργειες του ΔΕΣΦΑ για την απανθρακοποίηση και την ανθεκτικότητα του ενεργειακού συστήματος. «Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εγκρίθηκαν σημαντικές επενδύσεις και υπήρξε συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα», τονίζοντας ωστόσο ότι «το πρόβλημα δεν έχει λυθεί. Να έχουμε υπόψη ότι ο τρόπος είναι ευμετάβλητος.

Το ρωσικό φυσικό αέριο που πωλείται φθηνά δημιουργεί πρόβλημα στους επενδυτές», δήλωσε, για να σημειώσει ότι «πρέπει να προσπεράσουμε τη βραχυχρόνια μεταβλητότητα. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, το μερίδιο των εισαγωγών αερίου από τη Ρωσία μέσω του αγωγού Turkstream έφτασε στο 50%, το πρώτο πεντάμηνο του 2024, έναντι μόλις 8% την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Τώρα τα ποσοστά αυτά, μαζί με τις εισαγωγές LNG, κινούνται στο 60%.

Η Ελλάδα είναι βέβαια -όπως ανέφερε- η κα Γκάλι σε πιο ισχυρή θέση απ’ ό,τι στο παρελθόν». Πρέπει να βρούμε τρόπο να χρηματοδοτηθούν οι υποδομές και να υπάρξει διαφάνεια στο ρυθμιστικό πλαίσιο. Θέλουμε έναν οδικό χάρτη, με γνώμονα πως η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα στις ΑΠΕ, αλλά και πλεονέκτημα ως διάδρομος φυσικού αερίου», κατέληξε. Πάντως, η πολύ χαμηλή τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου δημιουργεί προσκόμματα για αρκετά γεωστρατηγικά έργα (αγωγοί, υποδομές, FSRU) που προωθούνται στη περιοχή, με τη στήριξη των ΗΠΑ.

Πάιατ: Κόμβος ενεργειακής διασυνδεσιμότητας η Ελλάδα

Από την πλευρά του ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ σημείωσε ότι είναι ιδιαιτέρως σημαντική η περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου, τονίζοντας τη σπουδαιότητα της ενεργειακής ασφάλειας, αναφερόμενος και στον «κάθετο διάδρομο που προωθεί τη διασυνδεσιμότητα». Παράλληλα, εξήρε την προσπάθεια της χώρας μας για την άνοδο των ΑΠΕ, ένα μοντέλο που ακολουθούν και στις ΗΠΑ.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις «Τρομερές δυνατότητες που δημιουργούνται στα υπεράκτια αιολικά πάρκα», κάτι που δημιουργεί όρους για μελλοντική συνεργασία. Ακόμη σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι ένας «κόμβος ενεργειακής διασυνδεσιμότητας», όντας και μέλος της ομάδας 3+1 μαζί με Ισραήλ, Κύπρο και ΗΠΑ.

Ακόμη, ανέφερε: «Όταν ήμουν στην Ελλάδα δούλεψα σκληρά και σήμερα το κάνω», αναφερόμενο και στην προσπάθεια που κάνει ο νυν πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα ο κ. Τσούνης και κατέληξε: Δεν έχω αμφιβολία ότι η αφθονία της ενέργειας θα λύσει το πρόβλημα σε όλη την περιοχή ΝΑ Ευρώπη.

Διαβάστε ακόμη