Από αύριο, θα ξεκινήσει το Market Test, όπου αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση ενός σημαντικού κεφαλαίου για την τροφοδοσία της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ. Ευρώπης με φυσικό αέριο, δηλαδή του «Κάθετου Διαδρόμου». Το έργο θα συνεισφέρει στην διαφοροποίηση των πηγών, με το φυσικό αέριο να συνεχίζει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο και τα επόμενα χρόνια στο ενεργειακό μείγμα και της δικής μας χώρας. Άλλωστε, σημαντικό κομμάτι του πάζλ, σε ό,τι έχει να κάνει την διαφοροποίηση των πηγών, αποτελούν τα FSRU στη χώρα μας.

Ο «Κάθετος Διάδρομος» θα επιτρέψει ώστε να μεταφέρεται το φυσικό αέριο από το Νότο στο Βορρά και αντίστροφα. Το σχήμα των χωρών που δήλωσαν «παρών» σε αυτό το έργο, σε πρώτη φάση, ήταν η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία. Αργότερα και συγκεκριμένα τον περασμένο Ιανουάριο το σχήμα του «Κάθετου Διαδρόμου», διευρύνθηκε με την ένταξη της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και της Σλοβακίας.

Να σημειωθεί πως το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η διαδικασία για τη δέσμευση δυναμικότητας για όλα τα σημεία διασύνδεσης του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου. Αφορά τόσο τα σημεία εσόδου, όσο και τα σημεία εξόδου.

Διαβάστε ακόμη