Μια πιθανή συνέπεια της απαγόρευσης του ρωσικού LNG από την ΕΕ είναι ότι μεγαλύτερες ποσότητες αυτού θα μπορούσαν να παραμείνουν εντός της Ένωσης, ιδιαίτερα στην Ισπανία. Η Ισπανία διαθέτει σημαντική εφεδρική δυνατότητα εισαγωγής και αποθήκευσης LNG και ήταν ήδη ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού LNG το 2023, σύμφωνα με το montel news.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η παρακολούθηση της Ισπανίας θα είναι πρόκληση για την ΕΕ λόγω της δυνατότητάς της να εισάγει και να επανεξάγει LNG. Ενώ η Ισπανία ήταν ο κορυφαίος επανεξαγωγέας LNG εντός της ΕΕ πέρυσι, η απαγόρευση αναμένεται να σταματήσει αυτή την πρακτική.

Αβεβαιότητες υπάρχουν σχετικά με τον τρόπο που θα εφαρμοστεί η απαγόρευση στη μοναδική περίπτωση της Ισπανίας. Η χώρα χρησιμοποιεί ένα ενιαίο εικονικό σύστημα δεξαμενών LNG, καθιστώντας ασαφές τον τρόπο παρακολούθησης της προέλευσης του LNG και της αποτροπής της επαναφόρτωσης ρωσικού φυσικού αερίου.

Υπάρχουν ανησυχίες ότι η Ισπανία θα μπορούσε να γίνει ένα παραθυράκι για το ρωσικό LNG λόγω των υφιστάμενων υποδομών και πρακτικών της. Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό είναι απίθανο καθώς η απαγόρευση ισχύει για όλες τις χώρες της ΕΕ.

Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι η Ισπανία θα σταματήσει εντελώς τις επανεξαγωγές LNG μόλις τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση. Αυτό συμβαίνει επειδή η διαδικασία επαλήθευσης της προέλευσης του LNG βάσει των νέων κανονισμών δεν είναι σαφής και οι συμμετέχοντες στην αγορά πιθανότατα θα αποφύγουν τυχόν περιπλοκές.

Η εμπειρία της Ισπανίας με ένα παρόμοιο σύστημα πιστοποίησης για τις παραδόσεις φυσικού αερίου στο Μαρόκο προσφέρει μια πιθανή λύση. Σε αυτή την περίπτωση, εφαρμόστηκε ένα σύστημα για να διασφαλιστεί ότι δεν θα έφτανε αλγερινό αέριο στο Μαρόκο. Αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να προσαρμοστεί για να παρακολουθείται η προέλευση του LNG και να επιβληθεί η απαγόρευση του ρωσικού φυσικού αερίου.

Διαβάστε ακόμη