Παρά τις δυτικές κυρώσεις που έχουν ως στόχο τον περιορισμό του ενεργειακού τομέα της Ρωσίας λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία, η ρωσική εταιρεία Novatek προχωρά με την κατασκευή της μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) Arctic LNG 2. Το έργο, που βρίσκεται στη χερσόνησο Γκίνταν, έχει αντιμετωπίσει αναποδιές λόγω περιορισμών στην τεχνολογία και στα εξειδικευμένα δεξαμενόπλοια που απαιτούνται για τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου σε παγωμένες συνθήκες, σύμφωνα με το Reuters.
Αρχικά οραματιζόταν ως η μεγαλύτερη μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρωσίας με παραγωγική ικανότητα 19,8 εκατομμυρίων μετρικών τόνων ετησίως, το Arctic LNG 2 αναγκάστηκε να μειώσει τις φιλοδοξίες του. Οι κυρώσεις ανάγκασαν τους ξένους μετόχους να αποχωρήσουν και τη Novatek να δηλώσει ανωτέρα βία, υποδηλώνοντας αδυναμία εκπλήρωσης των συμβατικών υποχρεώσεων. Επιπλέον, ένας βασικός Κινέζος μηχανικός εταίρος σταμάτησε πρόσφατα όλα τα ρωσικά έργα.
Ωστόσο, η Novatek σχεδιάζει να ξεκινήσει τις παραδόσεις βασικού εξοπλισμού για το δεύτερο στάδιο του έργου στα τέλη Ιουλίου. Αυτές οι κατασκευές θεμελίωσης, που ονομάζονται κατασκευές με βάση τη βαρύτητα (GBS), θα είναι ζωτικής σημασίας για τον χώρο παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου. Οι παραδόσεις αναμένεται να ξεκινήσουν γύρω στις 22-25 Ιουλίου από ένα εργοστάσιο που βρίσκεται στο Μουρμάνσκ, στη βόρεια Ρωσία.
Οι πλατφόρμες GBS δεν είναι καινούργιες στον κλάδο, αφού έχουν χρησιμοποιηθεί σε έργα φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα, αλλά η χρήση τους στο Arctic LNG 2 σηματοδοτεί την πρώτη φορά για τη Ρωσία. Η Novatek ηγείται του έργου με μερίδιο 60%, ενώ άλλοι μέτοχοι είναι η γαλλική εταιρεία TotalEnergies, οι κινεζικές κρατικές εταιρείες CNPC και CNOOC και μια ιαπωνική κοινοπραξία.
Το έργο έχει σημειώσει κάποια πρόοδο. Πέρυσι, η πρώτη γραμμή παραγωγής για το Arctic LNG 2 αναχώρησε από την περιοχή του Μουρμάνσκ μέσω της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να επιβλέπει το γεγονός. Ωστόσο, το έργο δεν έχει ακόμη παραδώσει το πρώτο φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου. Οι κυρώσεις συνεχίζουν να καθυστερούν την ανάπτυξη άλλων έργων φυσικού αερίου και πετροχημικών της Ρωσίας, θέτοντας υπό αμφισβήτηση το συνολικό χρονοδιάγραμμα και το μέλλον του Arctic LNG 2.
Διαβάστε ακόμη