Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την Εθνική Ιρανική Εταιρεία Αερίου (NIGC) για την προμήθεια ρωσικού αερίου μέσω αγωγού στο Ιράν, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη, σύμφωνα με το Reuters.

Tο MoU υπογράφηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψης του επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ στο Ιράν, σε τελετή στην οποία παρέστη ο προσωρινός πρόεδρος του Ιράν Μοχάμαντ Μοκχμπέρ.

Το Ιράν έχει τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο μετά τη Ρωσία και η Μόσχα επιδιώκει εδώ και καιρό να διεισδύσει στις επιχειρήσεις φυσικού αερίου του. Οι κυρώσεις των ΗΠΑ έχουν εμποδίσει την πρόσβαση του Ιράν στην τεχνολογία και έχουν επιβραδύνει την ανάπτυξη των εξαγωγών φυσικού αερίου του.

Η Gazprom είδε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, που κάποτε αποτελούσαν την πηγή των δύο τρίτων των εσόδων της από τις πωλήσεις φυσικού αερίου, να πέφτουν σε μετασοβιετικά χαμηλά επίπεδα λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Πέρυσι υπέστη ζημίες σχεδόν 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, την πρώτη ετήσια ζημία της από το 1999.

Τον Ιούλιο του 2022 η Gazprom υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης για ενεργειακή συνεργασία με την Εθνική Ιρανική Εταιρεία Πετρελαίου (NIOC) αξίας περίπου 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά από τη συμφωνία αυτή δεν προέκυψαν συγκεκριμένες συμφωνίες.

Σύμφωνα με τους όρους του, η Gazprom υποτίθεται ότι θα βοηθούσε τη NIOC να αναπτύξει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου Kish και North Pars και έξι πετρελαιοπηγές, καθώς και να εμπλακεί στην ολοκλήρωση έργων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και στην κατασκευή αγωγών εξαγωγής φυσικού αερίου.

Διαβάστε ακόμη