Ο κρατικός όμιλος MVM Group της Ουγγαρίας ξεκίνησε μια νέα επένδυση έρευνας και παραγωγής φυσικού αερίου στα τέλη του περασμένου έτους στο Berettyóújfalu, στην Ανατολική Ουγγαρία. Σύμφωνα με το προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα, η πρώτη γεώτρηση τέθηκε σε λειτουργία στα μέσα Ιουνίου.

Όπως αναφέρει το ceenergy.news, η πρώτη γεώτρηση, βάθους 2.625 μέτρων, τέθηκε σε παραγωγή στις 17 Ιουνίου. Τρία ακόμη πηγάδια που έχουν διανοιχθεί στην περιοχή θα ολοκληρωθούν και θα δοκιμαστούν, ενώ ένα ακόμη αναμένεται να βαθύνει αργότερα εντός του έτους.

Η παραγωγή συνεχίζεται από τον περασμένο Φεβρουάριο σε ένα άλλο μεγάλο εγχώριο έργο της εθνικής εταιρείας ενέργειας. Στο κοίτασμα Nyékpuszta, στη νοτιοανατολική Ουγγαρία, έχουν διανοιχθεί μέχρι στιγμής τέσσερα πηγάδια, τα οποία παράγουν 73 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και 96.000 κυβικά μέτρα αργού πετρελαίου. Μαζί με τις υπάρχουσες γεωτρήσεις, μέχρι το τέλος του 2024 θα μπορούσαν να διανοιχθούν έως και δέκα γεωτρήσεις στις δύο περιοχές.

Η εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου έχει μειωθεί σημαντικά από το προ της ενεργειακής κρίσης επίπεδο των 10-11 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως σε σχεδόν 8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στην Ουγγαρία. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου θα μπορούσε να μειωθεί περαιτέρω με τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, η οποία υποστηρίζεται από προγράμματα ανακαίνισης κατοικιών, ή με την αύξηση της χρήσης της γεωθερμικής ενέργειας. Ωστόσο, η χώρα θα συνεχίσει να απαντά στο φυσικό αέριο, το οποίο αναμένεται να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο ως πηγή ενέργειας εξισορρόπησης των εξαρτώμενων από τις καιρικές συνθήκες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενημέρωσε το Υπουργείο Ενέργειας της Ουγγαρίας.

Παράλληλα με τις εγχώριες επενδύσεις, ο Όμιλος MVM επεκτείνει επίσης τις δραστηριότητές του στην παραγωγή φυσικού αερίου διεθνώς. Η εταιρεία υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία για την αγορά ποσοστού 5% σε ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου σε μεγάλα βάθη του κόσμου, το Shah Deniz, στο Αζερμπαϊτζάν.

Διαβάστε ακόμη