Η Ευρώπη πρόκειται να λάβει τις συνήθεις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου την Παρασκευή, παρά τους φόβους των συμμετεχόντων στην αγορά ότι θα διακοπούν αν ανασταλούν οι πληρωμές προς την Gazprom PJSC, σύμφωνα με το Bloomberg.

Πάνω από 40 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου έχουν προγραμματιστεί να διέλθουν από την Ουκρανία την Παρασκευή μέσω του σημείου εισόδου Sudzha, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του δικτύου, σύμφωνα με τις συνήθεις ποσότητες. Αυτό δείχνει ότι ο εξαγωγικός βραχίονας του ρωσικού γίγαντα φυσικού αερίου έχει λάβει χρήματα για τις προμήθειες μέχρι την 20ή ημέρα του μήνα – κάτι που αντιστοιχεί στις προηγούμενες προθεσμίες πληρωμής.

Η ανησυχία για τις ροές από τη Ρωσία προέρχεται από μια απόφαση της περασμένης εβδομάδας, η οποία επιδίκασε στη γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας Uniper SE αποζημιώσεις άνω των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ (13,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για μη παραδοθέντα φορτία της Gazprom. Μια βασική ανησυχία είναι ότι οι πληρωμές από τους Ευρωπαίους εισαγωγείς της Gazprom, όπως η αυστριακή OMV AG, θα μπορούσαν να κατασχεθούν ως μέρος της αποζημίωσης.

«Η OMV δεν γνωρίζει επί του παρόντος καμία παρατυπία στις προμήθειες φυσικού αερίου μας στην Αυστρία», δήλωσε η εταιρεία όταν ρωτήθηκε αν είχε μεταφέρει την πληρωμή της στις 20 Ιουνίου για τις παραδόσεις της Gazprom που έλαβε στα σύνορα. Η Gazprom δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με το αν η πληρωμή παραλήφθηκε.

Η Αυστρία και η Σλοβακία είναι οι κύριοι εναπομείναντες εισαγωγείς ρωσικού αερίου από αγωγούς στην Ευρώπη, αφού η Gazprom περιόρισε τις παραδόσεις προς τη Γερμανία και άλλες χώρες πριν από δύο χρόνια. Μια ενδεχόμενη περικοπή αυτών των ροών θα καθιστούσε την περιοχή ακόμη πιο εξαρτημένη από το υγροποιημένο φυσικό αέριο, μια προοπτική που έχει προκαλέσει νευρικότητα στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου.

Διαβάστε ακόμη