Η ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία-ορόσημο για τις κυρώσεις που αφορούν τον τομέα του φυσικού αερίου της Ρωσίας, μια κίνηση στην οποία αντιστεκόταν επί μακρόν λόγω της εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico. Το πρωτοφανές αυτό βήμα έρχεται παρά την αρχική αντίθεση τόσο της Γερμανίας όσο και της Ουγγαρίας.

Οι ίδιες οι κυρώσεις δεν θα εμποδίσουν άμεσα τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου. Αντίθετα, επικεντρώνονται στη διακοπή της ικανότητας της Ρωσίας να κερδίζει από το φυσικό αέριο που έχει ήδη παραδοθεί στην Ευρώπη. Αυτό περιλαμβάνει την απαγόρευση των λιμένων της ΕΕ να μεταπωλούν εισαγόμενο ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και το μπλοκάρισμα της χρηματοδότησης των σχεδιαζόμενων τερματικών σταθμών LNG της Ρωσίας στις περιοχές της Αρκτικής και της Βαλτικής.

Η πίεση για τη στόχευση των ρωσικών εσόδων από το φυσικό αέριο αυξάνεται, καθώς οι δυτικές προσπάθειες να περιοριστεί το πολεμικό ταμείο της Μόσχας μέσω των κυρώσεων για το πετρέλαιο και τον άνθρακα δεν ήταν τόσο αποτελεσματικές. Η Ουγγαρία, όπως αναμενόταν, αντιτάχθηκε αρχικά στο νέο πακέτο κυρώσεων. Ωστόσο, μια αναπάντεχη καθυστέρηση προήλθε από τη Γερμανία, αν και όχι λόγω ανησυχιών για το ίδιο το φυσικό αέριο.

Η Γερμανία εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με μια προτεινόμενη ρήτρα που απαιτεί από τις εταιρείες της ΕΕ να διασφαλίζουν ότι οι πελάτες τους δεν μεταπωλούν προϊόντα στη Ρωσία. Αυτό, φοβήθηκαν, θα έβλαπτε τις μικρές επιχειρήσεις που αγωνίζονται να παρακολουθήσουν πολύπλοκες αλυσίδες εφοδιασμού και ενδεχομένως θα οδηγούσε σε παραβιάσεις των κυρώσεων. Η ανησυχία αυτή αναδεικνύει ένα πιθανό ρήγμα εντός της κυβέρνησης συνασπισμού της Γερμανίας, με το υπουργείο Εξωτερικών να πιέζει για αυστηρότερες κυρώσεις σε αντίθεση με την πιο προσεκτική προσέγγιση του καγκελάριου Σολτς.

Η Ουγγαρία συμφώνησε τελικά στην απαγόρευση του υγροποιημένου φυσικού αερίου αφού έλαβε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα επιβληθούν κυρώσεις σε σχέδιο επέκτασης πυρηνικού σταθμού που υποστηρίζεται από τη Ρωσία. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται ακόμη σχετικά με την αντικατοπτρισμό των ρωσικών κυρώσεων στη Λευκορωσία, ένα πιθανό παραθυράκι για την είσοδο στη Ρωσία των προϊόντων που υπόκεινται σε κυρώσεις. Η Γερμανία και η Γαλλία, ωστόσο, είναι ανήσυχες για το μέτρο αυτό λόγω του φόβου ότι θα επηρεαστούν οι εξαγωγές πολυτελών αγαθών τους.

Οι κυρώσεις αναμένεται να αναγκάσουν τη Μόσχα να αλλάξει σημαντικά το επιχειρηματικό της μοντέλο για το LNG, ιδίως για τις ασιατικές προμήθειες που σήμερα δρομολογούνται μέσω της Ευρώπης. Η επαναδρομολόγηση αυτών των φορτίων μέσω της Αρκτικής Θάλασσας παρουσιάζει υλικοτεχνικές προκλήσεις λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητας εξειδικευμένων παγοθραυστικών.

Για την ΕΕ, η κίνηση αυτή μειώνει την εξάρτηση από τα κέρδη μεταπώλησης ρωσικού φυσικού αερίου, τα οποία εκτιμώνται σε 8 δισ. ευρώ το 2023. Αν και αποτελεί σημαντικό βήμα προς την επιβολή κυρώσεων στο ρωσικό φυσικό αέριο, η συμφωνία αναδεικνύει τις συνεχιζόμενες εσωτερικές διαιρέσεις και ανησυχίες εντός του μπλοκ.

Διαβάστε ακόμη