Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αντιμετωπίζουν ενεργειακή κρίση, καθώς η συμφωνία διαμετακόμισης φυσικού αερίου με τη Ρωσία πλησιάζει στη λήξη της. Παρά τις ευρωπαϊκές προσπάθειες να μειωθεί η εξάρτηση από τη Ρωσία, ορισμένα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης εξακολουθούν να εξαρτώνται από το ρωσικό φυσικό αέριο που παραδίδεται μέσω αγωγών στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το Bloomberg, υπάρχουν διάφοροι λόγοι πίσω από αυτή την αγωνιώδη αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων. Για ορισμένες χώρες, όπως η Σλοβακία, το ρωσικό φυσικό αέριο είναι φθηνό και αξιόπιστο, και επίσης επωφελούνται από τη μεταφορά του προς τα δυτικά. Η ίδια η Ουκρανία είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις για να συνεχίσει να ρέει φυσικό αέριο, καθώς χρειάζεται τα χρήματα για να χρηματοδοτήσει την άμυνά της. Ωστόσο, η διακοπή της ροής φυσικού αερίου θα μπορούσε επίσης να καταστήσει την υποδομή του αγωγού στόχο ρωσικών επιθέσεων.
Για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης, Ευρωπαίοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι διερευνούν διάφορες επιλογές. Μια ιδέα περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας κοινοπραξίας ευρωπαϊκών εταιρειών ή χωρών που θα αναλάβουν τις παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία στα σύνορα. Μια άλλη επιλογή είναι να οριστεί ένα τρίτο μέρος για να χειριστεί τη συναλλαγή. Υπάρχει επίσης συζήτηση για μια πιθανή ανταλλαγή εμπορευμάτων μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Ρωσίας.
Η κατάσταση περιπλέκεται από τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας και την άρνηση της Ουκρανίας να συνεργαστεί απευθείας με την Gazprom. Παρά τα ανεπίλυτα ζητήματα, οι χώρες έχουν κίνητρο να βρουν λύση πριν από την εκπνοή της προθεσμίας.
Διαβάστε ακόμη