Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν συμφωνία για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ουκρανία, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα προς τη μείωση της κυριαρχίας της Ρωσίας στον τομέα της ενέργειας στην Ανατολική Ευρώπη. Ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς τερματικούς που θα διοχετεύσουν το LNG στην Ουκρανία, είναι και το FSRU της Αλεξανδρούπολης. Αυτή η κίνηση έρχεται την ώρα που η Ευρώπη αγωνίζεται να βρει εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η συμφωνία μεταξύ του Αμερικανού εξαγωγέα Venture Global και της ουκρανικής DTEK, του μεγαλύτερου ιδιωτικού παραγωγού ενέργειας της χώρας, προβλέπει την αγορά φορτίων LNG της Venture Global από την DTEK ξεκινώντας αργότερα φέτος και συνεχίζοντας μέχρι το 2026. Το αέριο θα αποσταλεί από τις εγκαταστάσεις της Venture Global στη Λουιζιάνα και θα παραδοθεί στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Καθώς η Ουκρανία δεν διαθέτει τερματικά LNG, οι ποσότητες θα διοχετευθούν μέσω ευρωπαϊκών τερματικών, ανάμεσά τους το FSRU της Αλεξανδρούπολης, και κάνοντας χρήση των υποδομών του Κάθετου Διαδρόμου.

Αυτή η συμφωνία είναι σημαντική για διάφορους λόγους. Πρώτον, παρέχει στην Ουκρανία μια νέα πηγή φυσικού αερίου που είναι λιγότερο ευμετάβλητη από αυτή που λαμβάνει από τη Ρωσία. Δεύτερον, συμβάλλει στη μείωση της κυριαρχίας της Ρωσίας στον τομέα της ενέργειας στην περιοχή, η οποία έχει δώσει στη Ρωσία επιρροή έναντι της Ουκρανίας και άλλων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης. Τέλος, η συμφωνία αποτελεί ώθηση για την αμερικανική βιομηχανία LNG, η οποία βρίσκεται σε άνθιση από την πρώτη αποστολή LNG από τις ΗΠΑ το 2016.

Οι ΗΠΑ έγιναν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στον κόσμο το 2023 και η δραστηριότητα του κλάδου έχει σημειώσει σημαντική αύξηση από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτό οφείλεται στις προσπάθειες της Ευρώπης να βρει εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου για να αντικαταστήσει τις ρωσικές εισαγωγές. Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έχουν επίσης συνάψει στρατηγική συμφωνία για να διασφαλίσουν τη συνεχή ζήτηση για αμερικανικό LNG, γεγονός που θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των αμερικανικών δυνατοτήτων εξαγωγής LNG.

Η συμφωνία αυτή θεωρείται θετική εξέλιξη για την ενεργειακή ασφάλεια της Ουκρανίας. Διαφοροποιώντας τις πηγές φυσικού αερίου της, η Ουκρανία θα εξαρτάται λιγότερο από τη Ρωσία και θα βρίσκεται σε καλύτερη θέση να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες. Η συμφωνία θεωρείται επίσης θετική εξέλιξη για την Ευρώπη, καθώς συμβάλλει στη μείωση της εξάρτησης της ηπείρου από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες προκλήσεις που σχετίζονται με την ανάπτυξη των υποδομών LNG στις ΗΠΑ. Η απόφαση της κυβέρνησης Biden να παγώσει τις νέες άδειες εξαγωγής τον Ιανουάριο θα μπορούσε να περιπλέξει τα πράγματα, αν και δεν αναμένεται να επηρεάσει τις προμήθειες βραχυχρονια πλαίσιο στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Ουκρανία.

Διαβάστε ακόμη