Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη σημείωσαν απότομη άνοδο 3% την Τετάρτη, αφού ο γερμανικός ενεργειακός κολοσσός Uniper τερμάτισε τις μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου με την ρωσική Gazprom Export. Αυτή η απόφαση ανέδειξε εκ νέου ανησυχίες για την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο στην Ευρώπη, σύμφωνα με το oil price.

Το αποτέλεσμα σύμφωνα με τα προθεσμιακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στην ολλανδική αγορά TTF, το σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο της Ευρώπης, ήταν μια αύξηση 4,2% στα 35,73 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Υπενθυμίζεται, πως η Uniper δήλωσε ότι κατάφερε να τερματίσει τις συμβάσεις μετά τη νίκη της σε διαιτησία που της επιδίκασε αποζημίωση άνω των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ για το φυσικό αέριο που η Gazprom δεν παρέδωσε από τα μέσα του 2022. Η γερμανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να εθνικοποιήσει την Uniper πέρυσι, με κόστος 53 δις. Δολάρια, για να αποτρέψει την κατάρρευσή της λόγω της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου και της μείωσης του ρωσικού εφοδιασμού μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επακόλουθες ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που νομικές διαμάχες διαταράσσουν τις ροές φυσικού αερίου μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης. Τον περασμένο μήνα, η Uniper αντιμετώπισε αντιδικία ύψους 14 δισεκατομμυρίων ευρώ από ρωσικό δικαστήριο αν συνέχιζε τη διαδικασία διαιτησίας εναντίον της Gazprom. Επιπλέον, η αυστριακή OMV προειδοποίησε πρόσφατα για πιθανή διακοπή του εφοδιασμού από τη Gazprom λόγω δικαστικής απόφασης του εξωτερικού που επηρεάζει τις πληρωμές της OMV προς τη Gazprom Export.

Διαβάστε ακόμη