Η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει για ταχύτερη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα, ιδίως τις ρωσικές εισαγωγές, για να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια. Το σχέδιο αυτό αντιμετωπίζει προκλήσεις λόγω των διαφορετικών ενεργειακών μειγμάτων και προσεγγίσεων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μεταξύ των κρατών μελών, σύμφωνα με το Bloomberg.
Ένα βασικό εμπόδιο είναι η σταδιακή κατάργηση του ρωσικού φυσικού αερίου, που προηγουμένως αποτελούσε τον κορυφαίο προμηθευτή της ΕΕ. Ενώ οι σχέσεις είναι τεταμένες, οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τη Ρωσία έχουν αυξηθεί. Επιπλέον, ορισμένες χώρες θέλουν να διατηρήσουν το υφιστάμενο δίκτυο αγωγών μέσω της Ουκρανίας.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν επιλογές:
- Ένας νέος νόμος επιτρέπει την προσωρινή απαγόρευση των ρωσικών παραδόσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου για την προστασία των συμφερόντων ασφαλείας. Ορισμένοι υποστηρίζουν τη χρήση του για τη σταδιακή κατάργηση όλων των ρωσικών εισαγωγών.
- Συζητούνται κυρώσεις σε βασικά ρωσικά έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου και απαγορεύσεις επανεξαγωγών, αλλά οι πλήρεις απαγορεύσεις εισαγωγών δεν έχουν υποστήριξη.
- Διεξάγονται συνομιλίες για τη διατήρηση της ροής φυσικού αερίου μέσω των ουκρανικών αγωγών, ενδεχομένως με την έγχυση αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στους ρωσικούς αγωγούς.
Μια σημαντική ανησυχία είναι η αστάθεια των τιμών. Η ενεργειακή κρίση του 2022, που προκλήθηκε από τη μείωση του ρωσικού αερίου από αγωγούς, σχεδόν προκάλεσε ύφεση. Η ΕΕ θέλει να αποφύγει μια παρόμοια κατάσταση αυτόν τον χειμώνα.
Διαβάστε ακόμη