Σημαντικό προηγούμενο που μπορεί να επιταχύνει τη δημιουργία Μηχανισμού Διαθεσιμότητας Ισχύος (Capacity Mechanism) για τη στήριξη των μονάδων φυσικού αερίου στην Ελλάδα δημιουργεί η καταρχήν συμφωνία μεταξύ Γερμανίας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κρατική επιδότηση ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο συνολικής ισχύος 10 GW, ώστε να διασφαλίζεται η ευστάθεια του γερμανικού ηλεκτρικού συστήματος σε συνθήκες υψηλής διείσδυσης της στοχαστικής παραγωγής των ΑΠΕ.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα ενθαρρυντική εξέλιξη που πρέπει να αξιοποιηθεί τόσο από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή –υπό τη νέα της σύνθεση- κατά το αμέσως επόμενο διάστημα. Όπως έχει γράψει το energygame.gr, οι ζυμώσεις στο ΥΠΕΝ για τη δημιουργία του ελληνικού capacity mechanism έχουν ξεκινήσει και για το λόγο αυτό έχει ζητηθεί από τον ΑΔΜΗΕ επικαιροποιημένη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος για την καταγραφή των αναγκών του ηλεκτρικού Συστήματος τα επόμενα χρόνια. Για το ίδιο θέμα το τελευταίο διάστημα έχει κινητοποιηθεί και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ), ο οποίος παραγγείλει την εκπόνηση μελέτης από ξένο οίκο η οποία μεταξύ άλλων θα αναλύει την εμπειρία και τις καλές πρακτικές από άλλες χώρες της Ευρώπης και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από την ελληνική Πολιτεία κατά την επεξεργασία του ελληνικού σχήματος που θα κατατεθεί προς έγκριση στις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όταν οριστικοποιηθεί.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που μετέδωσε την πληροφορία για το «πράσινο φως» των Βρυξελλών στο γερμανικό σχήμα στήριξης των μονάδων φυσικού αερίου, το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας έκανε λόγο για «εξαιρετική πρόοδο» στις συνομιλίες μεταξύ των δυο πλευρών που βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και μήνες, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το γερμανικό σχέδιο προβλέπει την χορήγηση κινήτρων –ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ- για την κατασκευή και λειτουργία νέων μονάδων φυσικού αερίου σε εταιρείες όπως η RWE, η Uniper και η EnBW.

Για την Ελλάδα, υψηλόβαθμα στελέχη του κλάδου ενέργειας εκτιμούν ότι η απόσυρση όλης της λιγνιτικής παραγωγής έως το 2026 σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΔΕΗ ανοίγει χώρο στο ηλεκτρικό σύστημα για όλες τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο -συμπεριλαμβανομένων και των δυο νέων μεγάλων μονάδων συνολικής ισχύος 877 ΜW που κατασκευάζουν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- Motor Oil στην Κομοτηνή και το σχήμα ΔΕΗ- ΔΕΠΑ-Damco Energy στην Αλεξανδρούπολη. Αναγκαία συνθήκη για την βιωσιμότητά τους όμως είναι η ύπαρξη Μηχανισμού Διαθεσιμότητας Ισχύος. Και τούτο διότι οι μονάδες φυσικού αερίου δεν θα λειτουργούν πλέον ως μονάδες βάσης, αλλά θα χρησιμεύουν κυρίως για την εξισορρόπηση του συστήματος σε συνθήκες υψηλής διείσδυσης ΑΠΕ. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι θα λειτουργούν πολύ λιγότερες ώρες από ότι σήμερα και παρότι θα αμείβονται με υψηλές τιμές για τις ώρες αυτές που θα μπαίνουν στη χονδρεμπορική αγορά, αυτές δεν θα επαρκούν για να εξασφαλίσουν την οικονομική βιωσιμότητα αυτού του ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού που είναι απαραίτητο για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και την ευστάθεια του συστήματος.

Το θέμα της επιτάχυνσης της έγκρισης των νέων Μηχανισμών Διαθεσιμότητας Ισχύος στο νέο ρυθμιστικό περιβάλλον που δημιουργεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης η έγκριση του Κανονισμού και της Οδηγίας για τη νέα αρχιτεκτονική της αγοράς ηλεκτρισμού (Electricity Market Design- EMD) συζητήθηκε και κατά την πρόσφατη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας των «27» στις 30 Μαΐου. Στο πλαίσιο αυτό, ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει μελέτη για την απλούστευση και εναρμόνιση των σχετικών διαδικασιών έως το τέλος του έτους που θα περιλαμβάνει και πρόταση για fast track εγκριτική διαδικασία, υπό προϋποθέσεις. Επί τάπητος τέθηκε και το θέμα της αναθεώρησης της μεθοδολογίας των Μελετών Επάρκειας Ισχύος, για το οποίο η Κομισιόν αναμένεται να καταθέσει αίτημα στον Σύνδεσμο των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της ΕΕ ACER.

Διαβάστε ακόμη