Αλλαγές καταγράφονται το τελευταίο διάστημα σε σχέση με τα μερίδια στην ελληνική αγορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και του ρωσικού αερίου, το οποίο φτάνει στην Ελλάδα μέσω του Turkstream. «Με τον Turkstream το ρωσικό αέριο πάει να «γκρεμίσει» το ανταγωνιστικό πεδίο της διεθνούς αγοράς του φυσικού αερίου» αναφέρουν πηγές της αγοράς στο energygame.gr. Προσθέτουν πως «η Κίνα απορροφά τα περισσότερα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου και έχει κάνει προθεσμιακά συμβόλαια μαμούθ, με αποτέλεσμα τα πλοία να ανακατευθύνονται σε χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας. Πάνω από 44% έχει αυξηθεί η ζήτηση στις χώρες της Ασίας και ειδικά στην Κίνα. Αυτό σημαίνει πως ό,τι πηγαίνει στην Κίνα το χάνει η Ευρώπη».
Ουσιαστικά στη χώρα μας, από τον Απρίλιο καταγράφεται μια μείωση των φορτίων LNG και ταυτόχρονη αύξηση της ροής ρωσικού αερίου μέσω του Turkstream, που οφείλεται στο γεγονός πως το δεύτερο είναι πιο φθηνό. Είναι ενδεικτικό πως τον Ιούλιο έχουν προγραμματιστεί μόλις δύο φορτία προς τη Ρεβυθούσα από τη Metlen 147.710 και 23.338 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων.
Στην Ευρώπη, από τα τέλη του προηγούμενου μήνα οι τιμές του φυσικού αερίου άρχισαν να καταγράφουν σημαντικές διακυμάνσεις. Την ίδια περίοδο, η παραγωγή από το εργοστάσιο επεξεργασίας φυσικού αερίου Nyhamna της Νορβηγίας μειώθηκε, λόγω βλάβης. Η βλάβη αυτή ήταν ικανή να στείλει ένα αρνητικό μήνυμα προς τις αγορές, καθώς η Νορβηγία προμηθεύει σχεδόν το 30% του φυσικού αερίου της Ευρώπης. Για το λόγο αυτό, επίσης, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 4%. Η βλάβη στη Νορβηγία συνέπεσε με την περίοδο που άρχισε να αυξάνεται η ζήτηση εξαιτίας της ανόδου των θερμοκρασιών. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης έφτασαν και τα 33,44 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο χρηματιστηριακό κόμβο TTF. Να σημειωθεί πως την Παρασκευή 7/6 η τιμή της μεγαβατώρας διαμορφώθηκε στα 33,20 ευρώ. Δίπλα στο πρόβλημα της Νορβηγίας ήρθε να προστεθεί και η μειωμένη παραγωγή ενέργειας από τα πυρηνικά εργοστάσια της Γαλλίας. Πάντως, σύμφωνα με αναλυτές οι ροές από τη Νορβηγία θα ανακάμψουν και δεν θα υπάρχουν διαταραχές στην τροφοδοσία, εξαιτίας κάποιου προγράμματος συντήρησης.
Από την άλλη πλευρά, η μικρή άνοδος των τιμών καταγράφεται παρά το γεγονός πως η αποθήκευση φυσικού αερίου είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με στοιχεία η αποθήκευση αγγίζει το 70%, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενόψει του νέου χειμώνα να έχει στόχο να φτάσει το 90%. Αποτελεί ερώτημα ωστόσο αν τα κράτη μέλη θα καταφέρουν να υλοποιήσουν αυτό τον στόχο, μέχρι το καλοκαίρι.
Η αγορά του φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημείωσε πρόοδο το 2023 σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαφοροποίηση των προμηθειών και την επιστροφή σε πιο σταθερές και προσιτές τιμές, διαπιστώνει η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας για το 4ο τρίμηνο του 2023. Επισημαίνει πως συνολικά για το 2023 η συνολική κατανάλωση φυσικού αερίου ήταν 7% χαμηλότερη από το 2022 και 20% χαμηλότερη από το 2021. Επίσης, οι συνολικές εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μειώθηκαν στα 43 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, όταν το 2022 ήταν 79 δις. κυβικά μέτρα και το 2021 150 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Διαβάστε ακόμη