Η απουσία μονάδων αποθήκευσης ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ δημιουργεί ζητήματα ευστάθειας στο ενεργειακό σύστημα. Το φυσικό αέριο τα επόμενα χρόνια θα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ηλεκτροπαραγωγή και γι’ αυτό το λόγο πλέον μελετάται η δημιουργία ενός μηχανισμού ευελιξίας των συγκεκριμένων μονάδων από το υπουργείο Ενέργειας. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ενέργειας έχει ζητηθεί από τον ΑΔΜΗΕ να υπάρχει μια καταγραφή των αναγκών του συστήματος τα επόμενα χρόνια. Για το σκοπό αυτό έχει ζητηθεί από τον διαχειριστή μια μελέτη πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.
Τη δυνατότητα ενός capacity mechanism προβλέπει και το νέο σχέδιο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο οποίο κατέληξαν πριν λίγες ημέρες οι υπουργοί ενέργειας της Eυρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως, δίνεται η δυνατότητα υποστήριξης των μονάδων του φυσικού αερίου, οι οποίες θα συνεισφέρουν στην ομαλή λειτουργία του ενεργειακού συστήματος. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, στην προκειμένη περίπτωση, καθώς και στην υπόλοιπη Ευρώπη η υπερπροσφορά ενέργειας σε συνδυασμό με τη χαμηλή ζήτηση έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο ζήτημα. Οι διαπιστώσεις της Eurelectric, δηλαδή της ένωσης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι τυχαίες, σε σχέση με την ανάγκη νέων ηλεκτρικών διασυνδέσεων στην Ευρώπη. Το ερώτημα είναι βέβαια κατά πόσο τα κράτη μέλη είναι διατεθειμένα να προχωρήσουν σε αυτές και πότε θα ολοκληρωθούν.
Την ίδια στιγμή, πάντως, προχωρούν οι εργασίες για την κατασκευή και νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στη χώρα μας. Ανάμεσα σε αυτούς ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 877 MW, που κατασκευάζεται στην Κομοτηνή, από την ΤΕΡΝΑ και την Motor Oil. Επίσης, η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η Damco Energy προχωρούν στην κατασκευή μονάδας φυσικού αερίου, στην Αλεξανδρούπολη, ισχύος 840MW. Πρόκειται για μία επένδυση ύψους 400 εκατ. στην ΒΙ.ΠΕ. Αλεξανδρούπολης η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου 22 μήνες. Έχει ήδη εκδοθεί η οικοδομική άδεια του έργου. Η κατασκευή του κύριου εξοπλισμού του σταθμού (αεριοστρόβιλος, ατμοστρόβιλος, λέβητας και γεννήτρια) γίνεται ήδη στα εργοστάσια του οίκου General Electric (GE). Ο σταθμός θα τροφοδοτεί με ενέργεια την εγχώρια αγορά αλλά και τις γειτονικές χώρες. Η διασύνδεση της μονάδας με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας θα γίνει με απευθείας γραμμές στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Νέας Σάντας και θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο και στην εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και συγκεκριμένα προς Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία και, κατ’ επέκταση, προς Σερβία. Τέλος, εκκρεμεί η επενδυτική απόφαση από την Elpedison για την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στη Θεσσαλονίκη.
Παράλληλα, το υπουργείο ενέργειας έχει δεχθεί αιτήματα από τη βιομηχανία για κάποιον μηχανισμό αποζημίωσης του demand response, δηλαδή της απόκρισης της ζήτησης. Όπως ήδη έχει γίνει γνωστό το φθινόπωρο το υπουργείο θα παρουσιάσει ένα σχέδιο που θα προβλέπει κίνητρα για τη μεταφορά της ζήτησης οικιακών πελατών τις ώρες που προσφέρεται ενέργεια με πολύ χαμηλές τιμές, δηλαδή το μεσημέρι. Στόχος είναι να γίνει το ίδιο και για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, οι οποίες εκτιμούν πως με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί το ενεργειακό κόστος.
Διαβάστε ακόμη