Η ευρωπαϊκή τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε περισσότερο από 13% την περασμένη Δευτέρα (03.06.24). Λίγο κάτω από τα 39 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης TTF, το οποίο δείχνει το δρόμο για το ευρωπαϊκό επίπεδο τιμών, που έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό του φέτος πριν υποχωρήσει ελαφρώς.

Ο λόγος αυτής της σημαντικής αύξησης είναι οι απροσδόκητες διακοπές στη νορβηγική παραγωγή φυσικού αερίου. Σύμφωνα με το Bloomberg, υπήρξε διακοπή στο νορβηγικό εργοστάσιο επεξεργασίας φυσικού αερίου Nyhamna και οι νορβηγικές ροές φυσικού αερίου στον βρετανικό τερματικό σταθμό Easington, μέσω του οποίου τρέχει το 1/3 της συνολικής βρετανικής παροχής φυσικού αερίου, έχουν μειωθεί στο μηδέν.

Αν και οι ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου γεμάτες σε περίπου 70%, ο πενταετής μέσος όρος αυτή τη στιγμή είναι περίπου 48%.

Επιπλέον, η βιομηχανική ζήτηση από την Ευρώπη ανακάμπτει με αργούς ρυθμούς. Και σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2022, όταν η τιμή του φυσικού αερίου ήταν στο ιστορικό υψηλό των 320 ευρώ ανά MWh, η αγορά φυσικού αερίου είναι χαλαρή.

Ωστόσο, μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου αντέδρασαν πολύ ξεκάθαρα στους κινδύνους παραγωγής, για παράδειγμα με τη μορφή γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων. Εάν ένα εργοστάσιο αποτύχει για λίγο στην Αυστραλία, αυτό μπορεί ήδη να αυξήσει την ευρωπαϊκή τιμή.

Όταν η Ευρώπη εξακολουθούσε να αγοράζει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου από ρωσικούς αγωγούς, η τιμή ήταν λιγότερο ευάλωτη. Πριν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Ευρώπη βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στον αυταρχικό γείτονά της, σχολιάζει η Handelsblatt.

Το 2019, η Γερμανία, για παράδειγμα, έλαβε περίπου το ήμισυ του φυσικού αερίου της μέσω αγωγού από τη Ρωσία. Σχεδόν το 30% των ευρωπαϊκών εισαγωγών φυσικού αερίου προέρχεται τώρα από τη Νορβηγία και οι ΗΠΑ είναι σημαντικός προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), το οποίο μεταφέρεται με πλοία. Υπάρχουν επίσης συμφωνίες με το Κατάρ για παράδοση στην Ευρώπη από το 2026.

Ωστόσο, η Ευρώπη ανταγωνίζεται τώρα τους Ασιάτες πελάτες για παραδόσεις πλοίων LNG. Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν ανοδική τάση εδώ και αρκετές εβδομάδες, καθώς η ζήτηση από την Ασία έχει αυξηθεί λόγω ενός κύματος καύσωνα που αυξάνει τη ζήτηση ψύξης.

Στα τέλη Μαΐου, οι τιμές του φυσικού αερίου συνέχισαν επίσης να αυξάνονται, καθώς η αυστριακή εταιρεία ενέργειας OMV προειδοποίησε για πιθανή διακοπή του εφοδιασμού από την Gazprom. Παρά τον ρωσικό επιθετικό πόλεμο, η Αυστρία συνεχίζει να προμηθεύεται πάνω από το 90% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία.

Πιθανή περαιτέρω αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου

Συνολικά, η ΕΕ εξακολουθεί να λαμβάνει το 16% των εισαγωγών LNG από τη Ρωσία, σύμφωνα με στοιχεία του Bruegel. Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Γερμανία κάλεσε την ΕΕ στα τέλη Μαΐου να συστήσει μια ομάδα εργασίας για να σταματήσει σταδιακά τις εναπομείνασες εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Commerzbank, Thu Lan Nguyen, μια απαγόρευση εισαγωγών θα «είχε σίγουρα αντίκτυπο στην κατάσταση της προσφοράς». Μέχρι στιγμής, σημαντικό μέρος της έλλειψης ρωσικού φυσικού αερίου έχει αντισταθμιστεί από τη χαμηλότερη κατανάλωση φυσικού αερίου.

«Περαιτέρω εξοικονομήσεις φαίνονται μάλλον απίθανες στο πλαίσιο της ανάκαμψης της οικονομίας», δηλώνει ο ίδιος.

Μια de facto απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου από την ΕΕ θα μπορούσε, συνεπώς, να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των τιμών, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Διαβάστε ακόμη