Οι ακραίες θερμοκρασίες σε ολόκληρη την Ασία αυξάνουν τη ζήτηση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην περιοχή, καθώς οι εισαγωγείς αναζητούν φορτία ενόψει του καλοκαιριού, με τις εισαγωγές στη Νότια Ασία να σημειώνουν ρεκόρ, σύμφωνα με το Reuters.

Αυτό θα μπορούσε να περιορίσει τη διαθέσιμη προσφορά και να αυξήσει περαιτέρω τις ασιατικές τιμές spot που έχουν ήδη κερδίσει ένα τρίτο από τον Απρίλιο, με τους καύσωνες στη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία να ενισχύουν τη χρήση κλιματιστικών και άλλη ζήτηση ψύξης. Οι τιμές βρίσκονται τώρα σε υψηλό επίπεδο σχεδόν έξι μηνών πάνω από 12 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu) και αναμένεται να παραμείνουν αυξημένες.

Τμήματα της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας είδαν ακραία ζέστη και θερμοκρασίες ρεκόρ τον Απρίλιο και τον Μάιο, αυξάνοντας την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για ψύξη και επιβαρύνοντας τα αποθέματα ηλεκτρικής ενέργειας. Στην Ινδία την Πέμπτη, τουλάχιστον 15 άνθρωποι πέθαναν από υποψία θερμοπληξίας στα ανατολικά κρατίδια Μπιχάρ και Οντίσα.

Οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου της Νότιας Ασίας αυξήθηκαν σχεδόν 20% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα σε 3,8 εκατομμύρια μετρικούς τόνους τον Μάιο, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Kpler. Η Ινδία σημείωσε τα υψηλότερα επίπεδα εισαγωγών που είχε ποτέ για τον Μάιο, 2,4 εκατομμύρια τόνους, ενώ ο όγκος του LNG στο Μπαγκλαντές σημείωσε μηνιαίο ρεκόρ όλων των εποχών, 0,6 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Kpler.

Οι νέοι εισαγωγείς, οι Φιλιππίνες και το Βιετνάμ, που άρχισαν να λαμβάνουν φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου πέρυσι, αύξησαν επίσης τις αγορές τους. Το Βιετνάμ έλαβε τρία φορτία τον Απρίλιο και τον Μάιο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ οι αγοραστές στις Φιλιππίνες απέστειλαν εννέα φορτία μέχρι στιγμής φέτος έναντι 11 για όλο το περασμένο έτος.

Η αυξανόμενη ζήτηση για ψύξη θα συνεχιστεί καθώς η βορειοανατολική Ασία εισέρχεται στο καλοκαίρι της. Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας προέβλεψε πιθανώς υψηλότερες από το μέσο όρο θερμοκρασίες από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο και η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Κίνας προειδοποίησε ότι η παροχή ενέργειας θα είναι περιορισμένη σε ορισμένες περιοχές τους επόμενους μήνες εν μέσω της αυξανόμενης κατανάλωσης.

Διαβάστε ακόμη