Αρκετές ενεργειακές εξελίξεις αναμένεται να δρομολογηθούν στο υπόλοιπο της φετινής χρονιάς: σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που περιλαμβάνονται στη μελέτη «Ενεργειακές Τάσεις 2023 – 2024».

Σύμφωνα με το ΙΕΝΕ, οι προοπτικές για τις τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου διαγράφονται ευοίωνες, καθώς ωριμάζουν οι επενδύσεις σε νέες μονάδες εισαγωγικών τερματικών σταθμών LNG σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα πληρότητας των αποθηκών φυσικού αερίου της ΕΕ (58% στις 31 Μαρτίου).

Το ΙΕΝΕ εκτιμά ότι δεν διαφαίνεται κίνδυνος διακοπής της προμήθειας φυσικού αερίου, καθότι πραγματοποιούνται συνεχώς εισαγωγές LNG, ενώ αναμένεται η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του FSRU στην Αλεξανδρούπολης και βρίσκεται σε εξέλιξη ο προγραμματισμός για την κατασκευή νέων.

Σε ό,τι αφορά τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κρήτη, επισημαίνει ότι έχουν ολοκληρωθεί οι σεισμικές έρευνες και ήδη προγραμματίζονται οι πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις για το 2025, ενώ στο Ιόνιο Πέλαγος ολοκληρώθηκαν και οι σεισμικές έρευνες και βρίσκεται σε εξέλιξη η ερμηνεία των δεδομένων.

Παράλληλα, δρομολογείται η περαιτέρω ανάπτυξη δικτύων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, σύμφωνα με τα προγράμματα ανάπτυξης των Διαχειριστών, ενώ ενθαρρύνεται η σύναψη μακροχρόνιων συμβολαίων προμήθειας ενέργειας παραγόμενης από ΑΠΕ, δηλαδή τα «πράσινα» PPA, γεγονός που αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στη διαμόρφωση των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρισμού εντός του 2024.

Αναφορικά με την αγορά ΑΠΕ, το ΙΕΝΕ εκτιμά ότι εντός του 2024 αναμένονται περαιτέρω προβλήματα στο δίκτυο, λόγω της υπερπροσφοράς ΑΠΕ και του κορεσμένου συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας. Επομένως, θα βρεθούν στο προσκήνιο συζητήσεις μεταξύ ΡΑΕΕΥ, ΥΠΕΝ και ΑΔΜΗΕ για το θέμα αποζημίωσης των αυτοπαραγωγών, καθότι θα αυξάνονται οι ποσότητες απορριπτόμενης ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη