Η Γερμανία σχεδιάζει να καταργήσει ένα τέλος που επιβαρύνει τις γειτονικές χώρες για την αγορά φυσικού αερίου από τις αποθήκες της. Αυτός ο φόρος εφαρμόστηκε κατά την ενεργειακή κρίση του 2022, όταν η Ρωσία μείωσε τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Ο στόχος του τέλους ήταν να ανακτηθούν τα υψηλά κόστη που κατέβαλε η Γερμανία για την αγορά μη ρωσικού φυσικού αερίου προκειμένου να αποφευχθεί η έλλειψη, σύμφωνα με το Reuters.
Η Αυστρία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία υποστήριξαν ότι αυτός ο φόρος καθιστούσε πιο ακριβή την αγορά μη ρωσικού φυσικού αερίου που παραδίδεται μέσω της Γερμανίας, εμποδίζοντας τις προσπάθειές τους να απομακρυνθούν από την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Προσέφυγαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να μεσολαβήσει.
Η Γερμανία, σε συμφωνία με την Επιτροπή, αποφάσισε να καταργήσει το τέλος, αλλά όχι πριν από τον επόμενο χρόνο. Απαιτούνται νομικές αλλαγές και η συντομότερη δυνατή ημερομηνία κατάργησης είναι η 1η Ιανουαρίου 2025. Αναμένεται ότι η κατάργηση αυτού του τέλους θα μειώσει σημαντικά το κόστος διαμετακόμισης του φυσικού αερίου μέσω της Γερμανίας και θα διευκολύνει τις γειτονικές χώρες να απεξαρτηθούν από το ρωσικό αέριο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εκφράσει προηγουμένως ανησυχίες για τη νομιμότητα του τέλους, θεωρώντας το παραβίαση των κανόνων της ενιαίας αγοράς της ΕΕ που απαγορεύουν τα εμπόδια στο εμπόριο μεταξύ των κρατών μελών. Η Γερμανία τόνισε ότι το τέλος δεν είχε ποτέ σκοπό να εμποδίσει τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας μακριά από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Μια αύξηση του τέλους που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο θα εφαρμοστεί ακόμα, αλλά θα επηρεάσει κυρίως τους Γερμανούς πελάτες. Το γερμανικό σύστημα αποθήκευσης φυσικού αερίου θα παραμείνει σε λειτουργία, με το τέλος να καταργείται μόνο για τις συνδέσεις με τις γειτονικές χώρες καθώς το ζήτημα της χρηματοδότησης παραμένει.
Η υπουργός ενέργειας της Αυστρίας εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ανακοίνωση της Γερμανίας, αναγνωρίζοντας την αποτελεσματικότητα των διαπραγματεύσεων και των προσπαθειών τους να επισημάνουν το ζήτημα.
Διαβάστε ακόμη