Τέσσερις χώρες της κεντρικής Ευρώπης έχουν εντείνει την πίεση προς τις Βρυξέλλες να δράσουν κατά της Γερμανίας για ένα τιμολόγιο φυσικού αερίου που υπονομεύει, όπως λένε, την ενεργειακή τους ασφάλεια, όπως προκύπτει από έγγραφο που είδε το Reuters.

Η εισφορά αποτελεί κληρονομιά της ενεργειακής κρίσης που κορυφώθηκε το 2022, αφού η Μόσχα έκοψε τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Θέτει ένα επιπλέον τέλος στα καύσιμα που λαμβάνονται από τις αποθήκες φυσικού αερίου της Γερμανίας, για να προσπαθήσει να ανακτήσει τα δισεκατομμύρια ευρώ που ξόδεψε για την αγορά μη ρωσικού φυσικού αερίου σε ιλιγγιώδεις τιμές για να αποφύγει τις ελλείψεις καυσίμων.

Η Αυστρία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία δήλωσαν ότι το μέτρο πλήττει τις προσπάθειές τους να εγκαταλείψουν το ρωσικό αέριο, καθώς καθιστά ακριβότερη την αγορά μη ρωσικών καυσίμων που παραδίδονται μέσω της Γερμανίας.

Στο κοινό έγγραφο, οι τέσσερις χώρες κάλεσαν την Επιτροπή να «μετατρέψει τα λόγια σε συγκεκριμένες ενέργειες» για την επίλυση του ζητήματος.

Η Επιτροπή έχει προετοιμάσει νομικές ενέργειες κατά της Γερμανίας για το δασμολόγιο, το οποίο θεωρείται ότι παραβιάζει τους κανόνες της ενιαίας αγοράς της ΕΕ, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, αλλά, μέχρι στιγμής, δεν έχει ξεκινήσει αγωγή.

«Μαζί με τον προγραμματισμένο τερματισμό της διαμετακόμισης του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, η εισφορά θα μειώσει σημαντικά την ασφάλεια εφοδιασμού ολόκληρης της περιοχής της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (ΚΑΕ)», δήλωσαν οι τέσσερις χώρες.

Η Αυστρία και η Ουγγαρία εξακολουθούν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η υπουργός Ενέργειας της Αυστρίας δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι η χώρα αγωνίζεται να διαφοροποιήσει τις προμήθειές της και το υπουργείο της εξετάζει το ενδεχόμενο τερματισμού της μακροπρόθεσμης σύμβασης φυσικού αερίου της ενεργειακής εταιρείας OMV με τη Ρωσία.

Οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της ΕΕ και η Επιτροπή αναμένεται να συζητήσουν τη γερμανική εισφορά σε συνάντηση στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, δήλωσαν αξιωματούχοι της ΕΕ.

Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό. Το υπουργείο έχει δηλώσει προηγουμένως ότι η εισφορά δεν εισάγει διακρίσεις και ότι άλλες χώρες της ΕΕ είχαν επωφεληθεί κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης από την ταχεία πλήρωση της γερμανικής αποθήκης φυσικού αερίου, της μεγαλύτερης στο μπλοκ.

Η Επιτροπή δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τη γερμανική κυβέρνηση, έχοντας εκφράσει αμφιβολίες σχετικά με τη νομιμότητα της εισφοράς. Οι κανόνες της ενιαίας αγοράς της ΕΕ απαγορεύουν τους δασμούς στο εμπόριο μεταξύ των χωρών μελών.

Διαβάστε ακόμη