Η Equinor και οι εταίροι της Troll αποφάσισαν να επενδύσουν λίγο πάνω από 12 δισεκατομμύρια νορβηγικές κορώνες για την περαιτέρω ανάπτυξη της υποδομής φυσικού αερίου στην επαρχία φυσικού αερίου Troll West.

Αυτό θα επιταχύνει την παραγωγή από τον ταμιευτήρα και έτσι θα διατηρηθούν τα σημερινά υψηλά επίπεδα εξαγωγών φυσικού αερίου από την αλυσίδα αξίας Troll και Kollsnes μέχρι το 2030.

Το στάδιο 2 του έργου Troll Phase 3 περιλαμβάνει οκτώ νέες γεωτρήσεις από δύο νέα πρότυπα με υποθαλάσσιους ελέγχους που επεκτείνονται από τα υφιστάμενα πρότυπα. Ένας νέος αγωγός ροής φυσικού αερίου θα τοποθετηθεί ως σύνδεση με την πλατφόρμα Troll A και το έργο θα εκτελέσει επίσης εργασίες τροποποίησης στην Troll A. Τα πρώτα πηγάδια αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία στα τέλη του 2026.

Η νέα υποδομή θα επιταχύνει την παραγωγή από τον ταμιευτήρα που ισοδυναμεί με περίπου 55 δισεκατομμύρια τυποποιημένα κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Στην κορύφωσή της, η ετήσια συνεισφορά της νέας ανάπτυξης θα ανέρχεται σε περίπου 7 δισεκατομμύρια τυποποιημένα κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Το πρώτο στάδιο παραγωγής φυσικού αερίου από την επαρχία φυσικού αερίου Troll West ξεκίνησε το 2021 και περιελάμβανε οκτώ γεωτρήσεις και έναν νέο αγωγό προς την πλατφόρμα Troll A, καθώς και μια νέα μονάδα εισόδου. Αυτό το τμήμα του έργου συνέβαλε στην παράταση της παραγωγής του οροπεδίου κατά 5-7 χρόνια. Το στάδιο 2 θα παρατείνει περαιτέρω την παραγωγή πλατώ κατά περίπου τέσσερα χρόνια και θα μειώσει την πτώση της παραγωγής κατά τα επόμενα 10-12 χρόνια.

Η παραγωγή αερίου Troll στο Plateau αυξήθηκε ως αποτέλεσμα των πρόσφατων αναβαθμίσεων στη μονάδα επεξεργασίας Kollsnes. Η μέγιστη παραγωγή από το Troll ήταν 121 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα. Αυτή η ποσότητα έχει πλέον αυξηθεί στα 129 εκατομμύρια. Η παραγωγή από τις νέες γεωτρήσεις Troll θα ανέλθει σε περίπου 20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα.

Σύμφωνα με τον νόμο περί πετρελαίου, η εταιρεία θα αποστείλει τώρα ανακοίνωση στο Υπουργείο Ενέργειας σχετικά με την ανάπτυξη.

Μάλιστα το φυσικό αέριο του Troll αντιπροσωπεύει περίπου το 10% των απαιτήσεων της Ευρώπης, σύμφωνα με τον Kjetil Hove, εκτελεστικό αντιπρόεδρο για την Εξερεύνηση και Παραγωγή της Νορβηγίας.

Διαβάστε ακόμη