Οι επενδύσεις των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Νορβηγία, αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά, φτάνοντας τα 247 δισεκατομμύρια κορώνες (22 δισεκατομμύρια ευρώ) το 2024. Αυτό αντιπροσωπεύει μια σημαντική αύξηση 15% σε σύγκριση με τα 215 δισεκατομμύρια κορώνες που δαπανήθηκαν το 2023, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η αύξηση αυτή οφείλεται σε μια στρατηγική δύο όψεων:

  • Εντατικοποίηση της έρευνας: Οι εταιρείες επενδύουν περισσότερα στην αναζήτηση νέων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.
  • Ανάπτυξη υπαρχόντων κοιτασμάτων: Οι αυξημένες δαπάνες θα κατευθυνθούν στην ανάπτυξη και τη συντήρηση υπαρχόντων κοιτασμάτων για τη μεγιστοποίηση της παραγωγής.

Αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί το 2025, με τις προβλέψεις να δείχνουν ότι οι επενδύσεις θα παραμείνουν υψηλές στα 216 δισεκατομμύρια κορώνες.

Η Στατιστική Υπηρεσία της Νορβηγίας αποδίδει αυτές τις συνεχείς δαπάνες στην “υψηλή επενδυτική δραστηριότητα το επόμενο έτος σε πολλά από τα κοιτάσματα που ξεκίνησαν να αναπτύσσονται στα τέλη του 2022”. Αυτή η αύξηση των σχεδίων ανάπτυξης συμπίπτει με τις φορολογικές ελαφρύνσεις που εισήγαγε η νορβηγική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 για να ενθαρρύνει τις επενδύσεις και να αποτρέψει τις απώλειες θέσεων εργασίας στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου όταν οι τιμές του αργού πετρελαίου έπεσαν δραματικά.

Διαβάστε ακόμη