Αυξημένη ζήτηση για φορτία LNG κατεγράφη τον Μάιο στον Τερματικό Σταθμό του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, αντανακλώντας τις τάσεις ενίσχυσης της ζήτησης για φυσικό αέριο καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και ξεκινά η τουριστική περίοδος. Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές στο energygame.gr κατά τον τρέχοντα μήνα εκφορτώθηκαν δυο φορτία LNG (ενώ τον Απρίλιο δεν είχε εκφορτωθεί κανένα, κάτι που είχε να συμβεί από το 2019), ενώ δυναμικά ξεκινά και ο Ιούνιος, καθώς στις 5 του μηνός είναι προγραμματισμένη η εκφόρτωση ενός μεγάλου φορτίου, της τάξης των 1,2 Τεραβατωρών που έρχεται από τις ΗΠΑ για λογαριασμό μεγάλης εταιρείας ηλεκτροπαραγωγής.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η τάση αύξησης της χωρητικότητας που αξιοποιείται στη Ρεβυθούσα αναμένεται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, καθώς οι ποσότητες αερίου αγωγών (κυρίως ρωσικού) που εισάγονται στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου από την πύλη του Σιδηρόκαστρου δεν επαρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση. Η βελτιωμένη εικόνα για τις εισαγωγές LNG, μάλιστα, έρχεται τη στιγμή που ετοιμάζεται να «μπει στην πρίζα» και η δεύτερη πύλη εισόδου του καυσίμου στη Βόρεια Ελλάδα, το FSRU της Αλεξανδρούπολης, με τον φορέα υλοποίησης Gastrade να σηματοδοτεί ότι η εμπορική λειτουργία της υποδομής θα ξεκινήσει εντός του Ιουνίου, αφού επιλυθούν κάποια τεχνικής φύσεως ζητήματα που εντοπίστηκαν κατά τη φάση της δοκιμαστικής λειτουργίας.

Την σημασία των δυο αυτών υποδομών για την ενεργειακή ασφάλεια όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά όλων των χωρών που συμμετέχουν στο projectτου Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου (Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Μολδαβία, Ουκρανία) εξάλλου, τόνισε η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Μαρία Ρίτα Γκάλι στο πλαίσιο επίσκεψης στο Τέρμιναλ της Ρεβυθούσας του Γενικού Γραμματέα του East Med Gas Forum Οσάμα Μομπάρεζ και άλλων κρατικών αξιωματούχων και στελεχών ενεργειακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να διατηρήσουμε στο μέγιστο βαθμό την ευελιξία και τη διαθεσιμότητα της Ρεβυθούσας, όπως το πράξαμε δυο χρόνια πριν (σ.σ. με την προσθήκη πλωτής πλατφόρμας FSU στο ζενίθ της ενεργειακής κρίσης)», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Γκάλι για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «αυτή τη στιγμή χρειάζεται να «καίμε» αέριο γιατί η ροή του LNG είναι σχετικά χαμηλή και υπάρχουν ημέρες χωρίς επαναεριοποίηση, ελπίζουμε όμως ότι η αγορά θα επανακάμψει δυναμικά»

Η επικεφαλής του ΔΕΣΦΑ σημείωσε την ανάκαμψη της ζήτησης για φυσικό αέριο στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του έτους και πρόσθεσε: «Αυτό που είναι σημαντικό για τις χώρες της Μεσογείου που παράγουν φυσικό αέριο είναι να κατανοήσουν ότι μέσω της Ελλάδας μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε μια μεγάλη αγορά φυσικού αερίου (σ.σ. την αγορά των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης) που αυτή τη στιγμή καταναλώνει περί τα 54 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) ετησίως και μεγάλο μέρος της ποσότητας αυτής αναλογεί σε μακροπρόθεσμα συμβόλαια που θα λήξουν στο εγγύς μέλλον. Υπάρχει δηλαδή μια μεγάλη αγορά για την οποία η πύλη εισόδου είναι οι υποδομές φυσικού αερίου της Ελλάδος». Το στοιχείο αυτό άλλωστε ανέδειξε και ο κ. Μομπάρεζ που υπογράμμισε ότι η Ελλάδα διαδραματίζει ρόλο-κλειδί για τη σύνδεση των φυσικών πόρων της Νοτιοανατολικής Μεσογείου με την Ελλάδα και ότι η διαμετακόμιση δημιουργεί αξία για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και γι’ αυτό οι διακρατικές συνεργασίες είναι πολύ σημαντικές.

Διαβάστε ακόμη