Έντονες διεργασίες για την πορεία των ερευνών για κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και των πρωτοβουλιών για την εμπορική τους εκμετάλλευση, τα βήματα για δημιουργία αλυσίδας αξίας στην δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS) και στο υδρογόνο και η ενίσχυση των συνεργασιών για την απανθρακοποίηση και την ενεργειακή μετάβαση των χωρών της περιοχής αναμένεται να λάβουν χώρα κατά το διήμερο συνέδριο East Med Gas Forum που ξεκινά σήμερα στην Αθήνα και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Οι χώρες που συμμετέχουν στο EMGF είναι η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Ιορδανία, η Γαλλία και η Ιταλία, ενώ την ιδιότητα του παρατηρητή έχουν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συνάντηση των Αθηνών έχει -μεταξύ άλλων- ως στόχο να αναδείξει την ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου ως σημαντικού κόμβου στην προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας και της ενεργειακής μετάβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το παρών θα δώσουν στελέχη των κυβερνήσεων των κρατών-μελών του EMGF, με την Ελλάδα που φιλοξενεί την εκδήλωση να εκπροσωπείται από την υφυπουργό του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου.

Έντονη -και σε υψηλό επίπεδο- θα είναι η εκπροσώπηση των εταιρειών του ενεργειακού κλάδου που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που εμπλέκονται στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα. Έτσι, στη λίστα των συμμετεχόντων απαντώνται εκπρόσωποι των Exxon Mobil, Helleniq Energy, Energean (που ανακοίνωσε προ ημερών την ανακάλυψη νέου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Αίγυπτο), του έτερου αμερικανικού κολοσσού Chevron, της γαλλικής Total Energies (που μπορεί να εγκατέλειψε το ελληνικό upstream, έχει όμως παρουσία σε άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου), η ισραηλινή New Med Energy και η ιταλική Snam. Έντονη η παρουσία και του ΔΕΣΦΑ, καθώς η ανώτερη διοίκηση του Διαχειριστή υπό την CEO Μαρία-Ρίτα Γκάλι θα ξεναγήσει κάποιους εκ των υψηλών προσκεκλημένων στο Τέρμιναλ της Ρεβυθούσας και θα τους παρουσιάσει τις προοπτικές του LNG Bunkering και της χρήσης του καυσίμου στη ναυτιλία.

Διαβάστε ακόμη