Βήμα προς την περαιτέρω ωρίμανση του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου αποτελεί το «σήμα» στήριξης από τις ΗΠΑ που εκφράστηκε επί ελληνικού εδάφους, στη συνάντηση εργασίας που διοργάνωσε ο ΔΕΣΦΑ στη Βουλιαγμένη την Τετάρτη με τη συμμετοχή των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Αερίου όλων των εμπλεκόμενων χωρών (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Μολδαβία και Ουκρανία).

Όπως δήλωσε στο energygame.gr η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Μαρία Ρίτα Γκάλι, «η Ελλάδα καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να δημιουργήσει την πύλη σε αυτό τον διάδρομο και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να εξασφαλιστεί η ενδεδειγμένη στήριξη από την αγορά αλλά και από θεσμικούς παράγοντες, ώστε να αξιοποιηθεί στον μέγιστο βαθμό αυτή η μεγάλη ευκαιρία. Η πρωτοβουλία του Κάθετου Διαδρόμου απαρτίζεται από μια δέσμη στοχευμένων επενδύσεων στην όδευση φυσικού αερίου από Νότο προς Βορρά, από την Ελλάδα προς την Ουκρανία και τη Σλοβακία. Πρωτοβουλία που, αν υλοποιηθεί, θα επιτρέψει στις χώρες της Νοτιανατολικής Ευρώπης να αυξήσουν ουσιωδώς την πρόσβασή τους σε εναλλακτικές πηγές προμήθειας LNG, περιορίζοντας τους κινδύνους που πηγάζουν από την εξάρτηση από έναν δεσπόζοντα προμηθευτή αερίου. Δεν θα παραπλανηθούμε από την επάρκεια φθηνού αερίου αγωγών στην περιοχή για να αμφισβητήσουμε την ανάγκη να προχωρήσουν αυτές οι επενδύσεις τώρα. Και τούτο γιατί πρέπει να διδαχθούμε από την όχι και τόσο μακρινή ενεργειακή κρίση ότι οι συνθήκες μπορούν να αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη».

Η αμερικανική στήριξη εκφράστηκε δια στόματος της ειδικού για θέματα ενέργειας Gergana Stoitcheva από την United States Energy Association, JSET/USAID δεν αρκέστηκε σε μία φραστική στήριξη της πρωτοβουλίας, αλλά εξέφρασε την πρόθεση της αμερικανικής πλευράς να στηρίξει και με χρηματοδοτικά μέσα την υλοποίηση του project. Κατά τη συνάντηση σύμφωνα με πληροφορίες του energygame.gr η κ. Stoitcheva υπογράμμισε ότι ο Κάθετος Διάδρομος συνιστά στρατηγικό project κρίσιμο για την γεωπολιτική σταθερότητα και την οικονομική ευημερία της περιοχής των Βαλκανίων και προανήγγειλε την σύσταση Ομάδα Εργασίας μεταξύ των Διαχειριστών Συστημάτων Φυσικού Αερίου των εμπλεκόμενων χωρών και της USAID -που συνιστά αμερικανικό κρατικό οργανισμό για παροχή αναπτυξιακής βοήθειας-, για να προσδιορίσει τη σχέση κόστους- αποτελεσματικότητας του έργου και να εξασφαλίσει πηγές χρηματοδότησης.

Ενδεικτικό της κινητικότητας με εμπλοκή του αμερικανικού παράγοντα για τον Κάθετο Διάδρομο είναι ότι το θέμα βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα της επίσκεψης του Υπουργού Ενέργειας της Βουλγαρίας, Βλαντιμίρ Μαλίνοφ (πρώην επικεφαλής του Διαχειριστή Συστήματος Εθνικού Αερίου της Βουλγαρίας Bulgartransgaz) στην Ουάσιγκτον, όπου συναντήθηκε με τον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, James O’ Brien. Ο κ. Μαλίνοφαν έδειξε τις προσπάθειες της χώρας για την έγκαιρη υλοποίησή του project, δίνοντας έμφαση στην αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών φυσικού αερίου.

Σημειώνεται ότι αμερικανικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε και για ακόμα ένα έργο υψηλής γεωπολιτικής αξίας που προωθεί την ατζέντα των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, καθώς το κρατικό fund των ΗΠΑ DFC απέστειλε Letter of Intent για την είσοδό του στην ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ Great Sea Interconnector που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ.

Ο άξονας του Κάθετου Διαδρόμου περνά από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ενώ περιλαμβάνει δύο κλάδους τον δυτικό (Ρουμανία, Ουγγαρία και Σλοβακία) και τον ανατολικό (Ρουμανία, Μολδαβία και Ουκρανία). Το κόστος για τα έργα αναβάθμισης των δικτύων μεταφοράς και την κατασκευή νέου δικτύου μεταξύ Ρουμανίας – Ουγγαρίας θα κυμανθεί από 440 έως 700 εκατ. ευρώ ανάλογα με έργα που θα υλοποιηθούν.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, ο Κάθετος Διάδρομος είναι ένα έργο που θα θωρακίσει την ενεργειακή ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής, ανατολικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης, διασφαλίζοντας τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας ενέργειας. Οι ευρωπαϊκές χώρες στρέφουν την προσοχή τους στην επόμενη χειμερινή περίοδο και επιδιώκουν να εξασφαλίσουν ότι δεν θα βρεθούν απροετοίμαστες σε μία νέα ενδεχόμενη κρίση. Σε αυτό το πλαίσιο, τα έργα υποδομών είναι αναγκαία για να υπάρξει σταθερότητα σε συνδυασμό με ευελιξία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την εκδήλωση της Τετάρτης παρακολούθησαν περί τα 250 στελέχη από την ελληνική και ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά, ενδεικτικό του υψηλού ενδιαφέροντος για το έργο που βρίσκεται σε σημείο καμπής, καθώς θα πρέπει οι συμμετέχοντες στην αγορά να σηματοδοτήσουν τις ανάγκες τους.

Αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη η δεύτερη φάση του market test για την επαύξηση της δυναμικότητας και την αναβάθμιση του ελληνικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου. Το ύψος των επενδύσεων ενδέχεται να ανέλθει έως τα 570 εκατ. ευρώ. Μέχρι τις 24 Ιουνίου θα ολοκληρωθεί η εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή και από τις 2 έως τις 12 Ιουλίου θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές.

Έως τον Ιούλιο θα πραγματοποιηθεί και από τους άλλους Διαχειριστές που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία η δεσμευτική φάση της διαδικασίας επαύξησης της δυναμικότητας στα αντίστοιχα σημεία διασύνδεσής τους. Μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών αγοράς θα επιλεχθούν από τους Διαχειριστές τα έργα επέκτασης της δυναμικότητας ώστε να ανταποκριθούν στη ζήτηση που θα εκδηλωθεί από την αγορά κατά μήκος του Κάθετου Διαδρόμου.

Διαβάστε ακόμη